Zic si eu ca rabinul intelept, toti aveti dreptate.
Sistemul e prost. Ma refer la invatamant doar, ca asta e subiectul. Eu nu-l mai simt ca elev, dar il simt ca parinte. Invatamantul de azi e o gluma proasta. Si nu sunt de vina copiii. Ei speculeaza, asa cum speculeaza orice copil slabiciunile parintilor. De ce n-ar specula si sistemul? Degeaba noi, astia mai in varsta, care am terminat cu scoala, incercam sa va dam exemple din experienta noastra, nu va intereseaza cum nu ne-au interesat nici pe noi cand eram ca voi. Fiecare vrea sa-si traiasca propria experienta chiar daca mai tarziu se va da cu capul de pereti.
Nu e vina elevilor de azi ca de 20 de ani se fac experiente cu ei. Nu ei au inventat sistemul asta tampit de admitere in licee si in facultati. Ei doar s-au adaptat cu sprijinul larg al parintilor si al cadrelor didactice. Al parintilor care nu mai au, (unii din motive obiective, altii din comoditate) timp de copii. Ce spune Miruna e perfect adevarat. Pana prin clasa a patra mai e cum mai e, ii mai ducem de mana la scoala, dam buzna peste invatatoare si cand trebuie si cand nu trebuie, sa aflam ce ne face odrasla. Deja de prin clasa a cincea interesul scade, ca sa ajunga spre clasa a 12-a undeva spre 0. E mult mai comod, pentru cei care isi permit sa-si dea copilul la meditatie, decat sa isi faca timp sa-l controleze, sa-l ajute la lectii. Si asta nici nu e lucrul cel mai rau. Unii nici nu-i mediteaza, rezolva totul cu sacosa, obtin notele de care au nevoie si sanatate.
Profesorii....cei care se mai dedica profesiei sunt din ce in ce mai rari. In rest...era o vorba pe vremuri, ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim. Asa si la scoala, ei se faca ca predau, elevii se fac ca invata.
Elevii de azi se plang de prea multe materii...Eu n-as zice ca a trebuit sa invat la mai putine. In liceu aveam o gramada de materii tehnice, desen tehnic, rezistenta materialelor, prelucrari prin aschiere, da, asa se numea, si zau ca nu ma interesau, dar invatam, nu stiu cand, cum, invatam.
Nu cred ca la 14-15 ani chiar stii ce vrei sa faci in viata. Exemplele date de Miruna sunt suficiente, nu mai insisit. Si da, s-a ajuns in situatia in care un absolvent de facultate nu stie sa faca o cerere.
E adevarat ca sunt o gramada de absolventi de facultate someri. Dar, sisitemul de pile si relatii nu-i poate rezolva pe toti. In sistemul privat hartia aia de se cheama diploma nu prea conteaza, poti sa ai 20 nu una, daca nu stii nimic nu ai nici o sansa. Si din pacate, multi trec prin facultati asa cum trec, si cu siguranta, voi, cei mai tineri puteti sa ne spuneti si cat costa un examen sau o licenta.
Stiu ca o sa va suparati, copii, dar voi acum va razvratiti ca-s materii multe, asa, ca da bine, nu neaparat ca nu aveti timp sa invatati la toate. Timp e, dar mai trebuie sa si jucati un FIFA sau mai stiu eu ce alte dracii de jocuri, sa navigati in nestire pe net, sa stati ore intregi pe mess vorbind vorbe, sa fiti activi pe DinamoMania.