Cu totul intamplator am aflat ca in urma cu cateva zile a incetat din viata Bazil Marian . Numele lui se leaga mai degraba de Rapid si totusi ...
A fost un mare jucator , tatal meu imi povestea despre suturile lui fantastice .
Si-a continuat cariera in fotbal ca antrenor. La Dinamo a antrenat un singur an , in editia 1967-1968 , dar a ramas in istoria clubului ( sau cel putin in memoria mea ) ca OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT IN MOMENTUL POTRIVIT .
A reusit sa treaca peste cel mai greu moment din evolutia unei echipe , acela al schimbului de generatii.
Din vechea echipa care cucerise cele 4 campionate consecutive intre 1962-65 plecasera Lica Nunweiller , Gh. Ene , Ivan ,
Petru Emil , Octavian Popescu . Radu Nunweiller a lipsit tot anul , fiind bolnav de hepatita , Fratila si-a fracturat piciorul inainte de inceperea campionatului si in retur a lipsit si Nelu Nunweiller. Au aparut in schimb nume noi : Sandu Boc , Lucescu , Dinu , Dumitrache , Noghi. Sansele lui Dinamo in aceste conditti erau egale cu zero , parea ca vom avea nevoie de vreo trei ani ca sa legam o echipa. Turul campionatului parea sa confirme , echipa a jucat prost si a terminat pe locul 12 . Cuplul de stoperi Nunweiller - Boc n-a mers , Dinu isi cauta loc intre linia de fund si mijloc , Dumitrache si Noghi se incurcau unul pe altul..
Primavara va arata cu totul altfel . Bazil Marian a reusit sa amestece cele doua generatii , a gasit un " mijlocas " , Stoenescu , caruia i-a dat functia sa penduleze in teren in sens invers lui Dinu ( Dinu mijlocas = Stoenescu fundas si invers ) l-a readus pe Varga si echipa a inceput sa joace spectaculos , sa marcheze meci de meci , a batut tot si a terminat campionatul pe locul 3 !!! ( dupa 12) In plus a castigat si Cupa Romaniei dupa 3-1 cu Rapid.
Echipa de baza din retur : Datcu - Popa , Boc , Dinu , Stefan - Gergely , Stoenescu - Parcalab , Varga , Dumitrache , Haidu
In finala cupei au mai jucat Noghi , portarul Niculescu , Nelu Nunweiller si Lucescu .
Astfel , datorita unui antrenor potrivit , amalgamul generatiilor care parea ca va dura 3 ani s-a rezolvat in 6 luni.
Bazil marian a antrenat la Dinamo un singur an , dar a fost anul in care generatia Mexico-70 exploda in fotbalul romanesc.
Odihneasca-se in pace.