COSMIN C
Nov 22 2007, 01:18 PM
Drumul spre titlul cu nr 12 incepea cu un meci cu Chimia Rm. Vilcea, in 27 august 1983, zi in care s-au inmanat medaliile si tricourile de campioni pentru editia precedenta, iar Cornel Dinu s-a retras din activitatea competitionala.
Am castigat atunci cu 2-0 si au urmat alte 5 partide fara infrangere. Ne bate steaua fara drept de apel acasa (0-3), dar terminam turul pe primul loc.
Returul incepe devreme, datorita prezentei nationalei la Euro, si nu obtinem decat un egal la Rm Vilcea, steaua trecand pe primul loc. Revenim dupa ce batem rapidul in etapa XVI-a.
Inainte de ultima etapa eram campioni asa ca la Tg Mures am mers fara emotii obtinand numai un egal. De fapt e impropriu spus ultima etapa, era vorba de o restanta, au fost trei dupa disputarea ultimei etape, cu Steaua (1-1 in deplasare) cu Argesul (1-0 acasa) si cu ASA (1-1 in deplasare).
Parcursul in Cupa Romaniei:
Siasprezecimi: Petrolul Moinesti - Dinamo 1-4
Optimi de finala: FC Olt - Dinamo 0-2
Sferturi de finala: Dinamo - Petrolul 4-2
Semifinale: Dinamo - Corvinul 2-0
Finala: Dinamo - Steaua 2-1 (autorii golurilor dinamoviste- Custov -min45, Orac-min 53)
Lotul lui Dinamo in acel sezon:
Portari: Constantin Eftimescu (4-0), Dumitru Moraru (31-0), Ovidiu Barba (1-0)
Fundasi: Mircea Rednic (31-0), Ion Marin (28-0), Alexandru Nicolae (30-0), Ioan Andonie (24-1), Nelu Stanescu (26-2), Ion Marginean (19-1), Liviu Baicea (1-0)
Mijlocasi: Gheorghe Multescu (23-8), Ionel Augustin (31-17), Marin Dragnea (29-15), Alexandru Custov (28-2), Lica Movila (19-1), Viorel Radu (9-1), Gratian Moldovan (8-0)
Atacanti: Cornel Talnar (30-1), Iulius Nemteanu (7-5), Gheorghe Iamandi (19-5), Costel Orac (23-5), Dima (2-1), Viorel Turcu (11-2)
ANTRENORI:
Nicolae Nicusor Dumitru si Cornel Dinu.
bigbobo
Nov 22 2007, 02:16 PM
A fost anul in care m-am indragostit de Dinamo. aveam doar 6 ani la acea vreme. In casa tata era petrolist iar fratele mai mare nu simpatiza cu nimeni. A fost sezonul in care am ajuns in semifinalele Cupei Campionilor Europeni, cea mai mare performata pe plan european a lu Dinamo. Cand oare vom mai gusta din performante asemanatoare
iuliu
Nov 25 2007, 07:08 PM
Sezonul 1983-84 a fost poate cel mai bun din istoria clubului Dinamo . O echipa alcatuita din jucatori excelenti si condusa de un antrenor excelent cucerea Campionatul , Cupa si ajungea pana in semifinalele CCE , realizand pe drum ceea ce pana atunci parea un vis , eliminarea detinatoarei " en titre " a CCe , redutabila FC Hamburg .
Noutati in lot , au venit cei doi hunedoreni , Rednic si Andone , ambii vor avea o lunga si prodigioasa cariera la Dinamo . Au mai venit Iamandi si Nemteanu , dar nu se poate spune ca cei doi au insemnat prea mult in istoria clubului. Doi mari jucatori paraseau echipa , Dudu Georgescu si Dinu , care dupa o cariera de jucator de 17 (!) ani prelua postul de antrenor secund . Plecarea lui Dudu a impus ceva schimbari in stilul de joc . Echipa juca fara un varf de meserie , cu doua extreme care " ciupeau si sacaiau " apararea adversa si cu un mijloc foarte puternic , rolul de marcatori fiind preluat de Augustin si Dragnea care veneau pe rand din linia a doua.
Cand am aflat ca am cazut cu FC Hamburg , am crezut ca drumul nostru in CCE se opreste aici , vom incerca sa facem o figura onorabila si atat . Desigur n-a fost sa fie asa .
S-a scris mult despre cele doua meciuri , eu o sa dau formatiile si autorii golurilor.
Meci tur : Moraru - Rednic , Andone , Al. Nicolae , Ion Marin - Augustin , Multescu , Dragnea , Custov - Talnar ( Movila ) , Orac . Scor un incredibil 3-0. Goluri Augustin , Multescu , Orac . In final Movila a ratat o ocazie enorma iar Augustin a primit un cartonas galben din cauza caruia a ratat meciul retur.
Meci retur : Moraru - Rednic , Ion Marin , Al. Nicolae , Stanescu - Andone , Multescu , Dragnea , Custov - Movila ( Talnar ) , Orac. Mare ocazie ratata de Movila , 0-1 , 0-2 pe o gresala a lui Moraru , 0-3 si totul pare ca se duce dracului . Moraru apara doua mingii de gol si vine schimbarea , iese Movila si intra Talnar . Ceea ce a urmat e deja istorie , golul lui Talnar , golul lui Multescu , 2-3 si DINAMO A ELIMINAT PE FC HAMBURG !!!!
Dinamo termina turul pe locul 1 . Si...atat. Povestea mea se incheie aici , pe 23 decembrie 1983 pe scara avionului care ma va duce spre alte meleaguri. Un inceput nou , cu problemele lui intr-o tara " calda " la propriu si la figurat , au trecut de atunci 24 ani , dar fotbalistic vorbind inima mi-a ramas pe un stadion undeva intr-un parc de pe Stefan cel Mare. Ce a urmat de atunci incoace las pe altii sa povesteasca.