Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Corvinul Hunedoara
Comunitatea virtuală a suporterilor dinamoviști > DinamoMania :: Extra > Fotbal în general
COSMIN C
Echipa infiintata in 1921, prima participare in prima divizie e consemnata in 1953, sub numele de Metalul. Nu rezista, in 1954 retrogradeaza in B unde evolueaza 5 sezoane. In sezonul 1958-1959 isi schimba numele in Corvinul si in 1960 promoveaza din nou. Nu rezista nici de aceasta data, ocupa locul 14 si retrogradeaza. Urmeaza div B, campionatul regional, iar schimbari de nume, Siderurgistul, din nou Metalul, si iarasi Corvinul in 1970. In 1976 promoveaza pentru a treia oara pe prima scena fotbalistica, unde ramane pana in 1979. Iar in B, dar ....la conducerea clubului vine Mircea Pascu si antrenor jucator Mircea Lucescu ( acesta era la Hunedoara din vara anului 1977). Si a inceput cea mai frumoasa perioada a fotbalului hunedoarean.

Din pacate, pentru ei, prezentul nu e deloc roz. Daca nu ma insel, sunt cam in situatia celor de la Poli Timisoara, lupte pentru palmares.... Acum evolueaza in Liga 2 si chiar azi au invins Poli Timisoara.

De ce acest topic? De ce nu? Corvinul a fost o echipa frumoasa, la care au jucat pe final de cariera si Lucescu, si Dumitrache si Radu Nunweiller, o echipa care i-a dat fotbalului romanesc si pe Andone, Rednic, Mateut, Klein, care au imbracat si tricoul alb -rosu si au facut destule pentru Dinamo.

De ce acum? Pentru ca peste cateva zile Misa Klein ar fi implinit 48 de ani....
The Game
Inca o echipa mare care se pierde in timp. Alte exemple fiind : UTA,Petrolul, U Cluj, U Craiova. Si din strainatate : Napoli,Leeds. Motiv comun? Daca nu ma insel.. BANII.
bigbobo
Felicitari pentru initiativa Cosmin...Este echipa de la a carei jucatori si antrenori Dinamo a obtinut cele mai bune performante de-a lungul timpului...Corvinul sufera la fel cum sufera multe echipe cu traditie din fotbalul romanesc. O pozitionare geografica in apropierea unei importante zone dezvoltate din punct de vedere economic ar fi fost benefica pentru Corvinul...De la Corvinul a venit Klein, cel ale carui centrari covrig le-am admirat intotdeauna...Dumnezeu sa-l odihneasca si pe el...Un alt simbol care ne-a parasit mult prea devreme...
Capirossi
Daca nu trecea Il Luce pe acolo, nu se auzea de baietii aia nimic. De Corvinul, la fel. I-a dus pana in Cupa UEFA fara sa-i ajute partidul sau vreo odrasla de cizmar. Dumitrache insusi a jucat la Corvinul pe finalul carierei.
cosmin targoviste
Da,intr-un numar al revistei Dinamo chiar zicea Rednic ca Il Luce avea o vorba:Cine vine cu mine , bine.Cine nu,cade.

Erau foarte multe echipe puternice inainte dar,sunt de acord cu The Game...BANII
COSMIN C
Dar a a trecut, Capi, si nu putem ignora acea perioada.
FarfelkugeL
Petrolul...

O echipa care nu mai e sustinuta de suporterii ei (cei din Ploiesti).

Este sustinuta de cativa cumparati de conducerea actuala (Bercea). Suporterii si-au facut propria echipa, care daca nu ma insel se numeste CSM Petrolul Ploiesti si activeaza in Divizia a 4a.

Sincer, mericita felicitari pentru cat s-au zbatut. Pentru ei nu conteaza ca echipa e in Divizia a 4a, conteaza ca jucatorii care sunt acolo PUN SUFLET pentru culori, pentru numele Petrolul.

Cativa sunt chiar din galerie!
COSMIN C
Da, dar esti off-topic.
cosmin targoviste
E de bine daca au batut pe Timisoara.Nasol ca am ajuns sa auzim de Corvinul-Poli Timisoara in noroiul Ligii a doua...
Cai Lun
Da, mai ales de Poli Timisoara... 010.gif Insa deja Polistii din Liga 2 sunt un hibrid, pentru ca ei anul trecut retrogradasera din Liga 3 in Divizia D (i-a batut Dinamo 2 in ultimul meci cu ... 4-1, parca...), prin urmare nu stiu eu prea bine cum functioneaza regulamentul, dar se pare ca din Liga 3 se "retrogradeaza" in Liga 2... tongue.gif
rew
E vorba de poli 2, satelitu lu aek, nu aia a lu jambon.

Corvinul lui Klein, Gabor, Mateut, Rednic, Andone s-a desfiintat in 2005 pentru o datorie de vreo 20.000$. Echipa a fost parasita de toti. Asta de acum se numeste Corvinu 2005 si si-a cumparat locul in liga 2, cel putin o data. Prezentu e sinistru la Hunedoara, mai bine vorbim doar de echipa anilor 80.
dudu1961
Ce dovedeste ceea ce spuneti voi de Corvinul :1 _ca batrini mai sint si ei buni la "ceva' (vezi Dumitrache , Numwailer ),2_ si au avut un antrenor care toata viata lui de antrenor a lansat TALENTE . Citi s-au dus in fotbalul mare de acolo _multi _de ce ? Din cauza de Lucescu si poate "batrini" care a dat un imbold tinerilor .
The Game
@ FarfelkugeL - CSM Ploiesti evolueaza in Liga 3 si este,daca nu ma insel,fosta ASTRA.
bIG bROTHER
Corvinul a invins o echipa din Timisoara in weekend, dar e vorba de CFR, fotul satelit al lui Poli. In rest, ma bucura ca lumea de aici nu a uitat ca Hunedoara a dat foarte multe din gloriile fotbalului romanesc. Una din ele a fost Michael Klein, cel care da si numele stadionului Corvinului. Misha a trecut la cele vesnice in 1993, intr-un moment cand avea 90 de selectii la nationala. Maine ar fi implinit 48 de ani...
COSMIN C
Pe topicul lui Misa Klein este un interviu cu Romulus Gabor. Pentru cei foarte tineri care se intreaba cine-i asta de vorbeste despre Klein: Romulus Gabor s-a nascut pe 14 octombrie 1961 in comuna Pui, jud. Hunedoara. A debutat, daca nu ma inseala memoria, la 16 ani in div A. A fost cel mai bun la Campionatul mondial de juniori din 1981, desfasurat in Australia, campionat la care echipa Romaniei a castigat medalia de bronz. De fapt, Gabor a castigat atunci medalia de bronz cu echipa, Balonul de aur, oferit pe baza unei anchete internationale, celui mai bun jucator al turneului precum si "Gheata de bronz" pentru numarul de goluri marcate. A fost un mare talent, poate cel mai mare talent al Hunedoarei, din pacate insuficient exploatat. A cui a fost vina...a lui, a antrenorilor....acum nici nu mai conteaza. In prezent, Romulus Gabor este secundul lui Ando la Cluj.
Capirossi
offtopic.gif Din cate imi aduc aminte, a fost exclusiv vina lui. A fost un talent aproape la fel de mare ca Lupu. L-a tradat pregatirea superficiala, a crezut ca la valoarea lui, talentul e totul. S-a inselat si ne-a inselat si pe noi, cei ce am crezut in el. Lacatus era sub el, ca talent, de exemplu. Gabor s-a nascut talent si a murit speranta, stiti vorba aia. Klein a muncit infinit mai mult ca Gabor si o sa ramana in memoria noastra. De Gabor ne amintim numai tangential.
COSMIN C
Nu esti off-topic, Capi. Da, si eu am ramas cu impresia ca a fost vina lui. Dar era un copil, nu stiu, poate nici n-a avut alaturi niste antrenori care sa stie sa-i exploateze talentul. La varsta lui avea nevoie de un antrenor-pedagog...Dupa ce a plecat Lucescu...el a ramas...Oricum, era extraordinar de talentat, toata lumea se astepta sa ajunga un mare fotbalist.
COSMIN C
DRAMĂ / Corvinul Hunedoara s-a desființat!

Istoria se repetă dureros la Hunedoara. Orașul care a dat naționalei jucători mari precum Klein, Gabor, Andone, Rednic, Petcu, Mateuț, Hanganu sau Lobonț și a reprezentat prima bornă în cariera de antrenor a lui Mircea Lucescu a rămas din nou fără echipă de fotbal. Pentru a doua oară în ultimii patru ani.

În 2004, tot toamna, clubul Corvinul a fost exclus din competiții din cauza unor datorii către propriii jucători și forțat să pună punct și virgulă unei istorii de 87 de ani. Un an mai târziu, la inițiativa fostului primar Nicolae Schiau și cu sprijinul unui investitor local, Florin Uscatu, s-a reușit înființarea unei noi echipe, care să înlocuiască golul lăsat. Noul Corvinul, întărit cu sufixul 2005, a strâns din nou la un loc o parte dintre fostele glorii fotbalistice ale orașului: Ioan Petcu - antrenor, Romulus Gabor - director tehnic, iar Dorin Nicșa - președinte executiv. Hunedoara respira fotbal din nou, însă nu pentru mult timp. După doar trei sezoane și 11 etape de agonie în cel de-al treilea eșalon, grefa Corvinul 2005 a fost respinsă tot de problemele financiare, dar și de suporterii melancolici după adevăratul Corvinul, club înființat în 1921. Acum, gazonul pe care în anii 1980 „corbii albaștri” scriau istorie, jucau în Cupa UEFA și erau invincibili pe teren propriu, unde implementau „norma de trei”, prin care niciun adversar nu pleca de la Hunedoara cu mai puțin de trei goluri încasate, e plin de ciori, iar tribunele din beton, altădată pline ochi de spectatori, au devenit niște ruine. Însă cei mai afectați sunt suporterii, nevoiți din nou să își hrănească visele cu speranțe și să trăiască din amintiri.

A predat ghetele când a plecat la națională

Ghetele cu care Mircea Lucescu a sosit la Hunedoara în 1977 pentru a forma în jurul său o trupă redutabilă formată din puști localnici de mare talent au rămas în oraș mărturie că, odată, aici, a existat o echipă superbă care a jucat fotbal din plăcere și făcea spectacol. Dăruite spre păstrare lui Gelu Simoc (70 de ani), fostul președinte al Corvinului, ghetele în care jucătorul Mircea Lucescu a făcut pasul spre antrenorat au coborât din nou în iarbă la Hunedoara, însă de această dată fără magul care le-a purtat, dar cu speranța că poate vor reaprinde magia și vor umple din nou stadionul. Bătrânul știe, că la fel ca în urmă cu aproape trei decenii, speranța Corvinului se află tot în tinerii talentați și dornici de afirmare ai Hunedoarei care așteaptă să fie călăuziți spre marea performanță. Cine va încălța ghetele? Perechea de ghete cu care Mircea Lucescu și-a încheiat cariera de jucător la Hunedoara este păstrată la loc de cinste în biroul fostului președinte al alb-albaștrilor, Gelu Simoc. Acum 26 de ani, ghetele de culoare neagră și crampoane fixe din piele au fost așezate într-o cutie din plexiglas. Pentru autenticitate, pe unul din pereții transparenți ai cutiei este fixată legitimația de jucător a lui Mircea Lucescu, înregistrată la FRF cu numărul 2.295 și are înscrisă ca dată a emiterii 18 septembrie 1961.

În 1982, după ce a fost numit selecționer, Mircea a venit la mine să-și ia rămas bun. Mi-a adus cadou ultima pereche de ghete în care a evoluat ca jucător la Corvinul" - Gelu Simoc, ex - președinte Corvinul

"Nea Gelu, astea sunt ghetele cu care am făcut treabă la Corvinul. Să le păstrezi și să nu le înstrăinezi niciodată" - Mircea Lucescu (în 1982)

"Sunt dezamăgit că s-a ajuns în această situație din cauza problemelor financiare. Nu se mai găsesc oameni care să susțină fotbalul. Orașul trece printr-o schimbare și primarul actual vrea să facă ceva pentru sportul hunedorean" - Romulus Gabor ,fost jucător Corvinul

"Îmi pare rău că s-a desființat Corvinul. Acolo am învățat să apăr, de acolo am plecat spre fotbalul mare. Am simțit un gol în suflet când am auzit această veste" - Bogdan Lobonț, portar Dinamo

"Regret că s-a desființat echipa, pentru că totul a depins de implicarea autorităților locale. Oricum, clubul Corvinul înființat în 1921 se desființase. Corvinul 2005 tot așa cum s-a format așa s-a și stins" - Dorin Nicșa, fost jucător Corvinul

Gelu Simoc: „Corvinul a fost o stare de spirit”

La 70 de ani, fostul președinte al Corvinului, Gelu Simoc (foto), a renunțat la afaceri și își împarte timpul între partidele de vânătoare și vizionarea meciurilor de fotbal la televizor și recunoaște că rar îl mai prinde treaz repriza a doua.

Ați mai fost la stadion?
Nu am mai fost de mult timp. Ultima dată am văzut un meci al Corvinului în 2003. De atunci am evitat să mai ajung la stadion. Am vrut să rămân în memorie doar cu impresiile și amintirile din vremurile bune ale Corvinului.

Hunedoara a rămas din nou fără Corvinul...
Ca unul care am făcut ceva pentru această echipă, mă doare să văd și să aflu în ce stare a ajuns Corvinul. Altădată o echipă de top în România, acum Corvinul există doar scriptic, în acte.

Cine credeți că e vinovat?
Nu poate fi vorba despre o persoană anume. O serie de factori nefavorabili au făcut ca echipa să dispară. Situația socială a orașului, privatizarea Combinatului Siderurgic, principalul susținător financiar, a dus la regresul sportului în oraș și la dispariția echipei de fotbal. Totuși, cu un management bun, clubul ar fi putut fi ținut pe linia de plutire și nu s-ar fi ajuns la inactivitate.

Cum vedeți ieșirea din impas. Este posibilă reactivarea echipei?
Deși nu există o rețetă de redresare, eu sunt optimist și sper că într-o zi nu foarte îndepărtată voi merge la stadion pentru a vedea din nou la treabă Corvinul. Cheia este la administrația locală, care trebuie să coaguleze la un loc toți factorii.

Il Luce n-a vrut să-i dea ghetele boss-ului de la Inter

Gelu Simoc povestește că, pe vremea când Lucescu (foto) activa în Italia, ca antrenor al lui Inter Milano, într-o convorbire telefonică i-a spus în glumă tehnicianului că are de gând să-i ofere ghetele, contra cost, lui Massimo Moratti, patronul marelui club italian.

„Mircea a spus nici să nu mă gândesc la acest lucru. Mi-a zis că prin mine a dăruit ghetele suporterilor hunedoreni și decât să le cedez altcuiva, mai bine i le returnez”, își amintește Gelu Simoc. Fostul conducător al Corvinului mai spune că fotbalistul Mircea Lucescu avea un adevărat cult pentru ghetele în care juca și care erau făcute la comandă de cizmarul clubului Dinamo. „La finalul meciurilor, imediat după ce intra în vestiar, pentru a se debarasa de tensiunea partidei, își curăța de noroi ghetele și le lustruia singur și îi îndemna și pe elevii săi să facă același lucru, cărora le cerea să nu își neglijeze pantofii de joc. Lucescu avea o vorbă: «Ghetele pentru fotbaliști sunt ca stilourile pentru funcționari. Cu ele ne câștigăm pâinea»’’, își amintește Gelu Simoc.

Corvinul a jucat în Cupa UEFA

Prima echipă de fotbal a Hunedoarei s-a înființat în 1921 sub numele de UFH – Uzinele de Fier Hunedoara, care de-a lungul timpului a avut mai multe denumiri. Prima promovare în Divizia A este consemnată în 1954. Cea mai bună performanță a Corvinului a fost locul trei, în sezonul 1981-1982, clasare care i-a dat dreptul să participe în Cupa UEFA. În primul tur, alb-albaștrii antrenați de Mircea Lucescu au trecut de austriecii de la Grazer AK ( 1-1 la Grazer și 3-0 la Hunedoara). Corvinul a fost eliminată apoi de NK Sarajevo (Bosnia), după 4-4 în tur la Hunedoara și 0-4 la Sarajevo.

Andone: "Este o tragedie ceea ce s-a întâmplat la Corvinul"

Tehnicianul care a câștigat primul titlu de campioană pentru CFR Cluj, Ioan Andone, se află de ceva vreme într-un concediu prelungit. Dat afară din Gruia, Andone nu a apucat să antreneze CFR-ul în Ligă și deplânge soarta formației unde a făcut primii pași în fotbalul mare, Corvinul.

Cum comentați dispariția Corvinului?
Este o tragedie ceea ce s-a întâmplat la Hunedoara. Din păcate, asta este realitatea și trebuie să o acceptăm. Pentru moment nu avem ce face și nu pot decât să sper că într-o zi Corvinul va redeveni ceea ce a fost.

Care credeți că este cauza care a condus la dispariția fotbalului de performanță în Hunedoara?
Cred că a fost vorba de un management foarte prost. Cei care s-au ocupat de echipă în ultima vreme nu au știut să se gospodărească cum trebuie și s-a ajuns la această situație.

Ce a reprezentat Corvinul pentru dumneavoastră?
La Corvinul am învățat tainele fotbalului. A fost o perioadă foarte frumoasă din cariera mea și mereu îmi voi aminti cu plăcere de acele vremuri. Jucam mereu cu stadionul plin. Lumea venea cu drag să vadă meciurile Corvinului. Acum nu au mai rămas decât amintirile...

Ce s-ar putea face pentru a readuce echipa în prim-plan?
Am vorbit cu primarul Hunedoarei și cu oamenii de afaceri din zonă și există o dorință de a reînvia Corvinul, anul viitor. Însă e nevoie și de o strategie foarte bine pusă la punct. Trebuie ca reclădirea să se facă de la bază și nu în pripă, așa cum s-a mai întâmplat acum trei ani.

E posibil să antrenați într-o zi Corvinul?
Nu știu ce să vă spun acum. Niciodată nu spun niciodată. În viață orice e posibil. Mai întâi însă trebuie ca echipa să renască și apoi vom mai vorbi.

"Mircea Lucescu regretă că nu s-a implicat la Corvinul, dar a promis că o va face în viitor, când speră că echipa va fi condusă de foștii săi elevi" - Gelu Simoc, fost președinte Corvinul

105 prezențe în tricoul Corvinului Hunedoara a bifat Ioan Andone, care are în total 255 de meciuri pe prima scenă a fotbalului românesc

15 goluri a marcat Ioan Andone pentru echipa din Hunedoara

5 sezoane a jucat Ioan Andone pentru Corvinul Hunedoara, între 1978 și 1983

(articole sunt preluate din prosport)
bigbobo
Mare pacat... Chiar nu-mi pot imagina ca nu exista macar o singura persoana care sa poate sustine aceasta echipa...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.