Anonymous
Sep 8 2004, 12:22 AM
Clubul Dinamo anunta emiterea de titluri de credit cu valoare de 5 milioane de lei fiecare accesibile practic oricarei persoane care vrea sa participe la finantarea clubului, in special fani. Parte dintr-un proces complicat care are in final cotarea la Bursa a clubului.
Ce parere aveti?
DomINAMO
Sep 8 2004, 02:19 AM
Nu prea ma pricep eu in chestii dastea financiare dar hai sa analizam putin situatia.
Cati Caini din Romania isi permit ca sa dea 5.ooo.ooo pe o hartie ? Chiar daca pe ea este scris DINAMO...tinand cont de salariul si traiul de pe aici.Plus ca ele nu asigura un cuvant de spus la club. Dar hai sa zicem ca dam banii astia...care in buzunarele caror oameni se duc? Da baieti...in buzunarele acelorasi oameni care nu au stiut cum sa administreze banii dupa atatea vanzari de jucatori.Aceiasi burtosi care or sa zica sa dam bani ca se mareste bugetul clubului si ca doar asa putem face performanta si nu o sa ne mai vindem valorile asa de usor.Nu-i asa ca nu v-ar place ca borcea & co sa ia decizii pe banii vostrii? Plus ca o initziativa ca asta se face cand echipa este in varf...mult mai reusita ar fi fost ideea daca era lansata dupa castigarea campionatului.Iar acum dupa cum joaca echipa multor oameni nu le mai vina sa mearga la meciuri...da` barem sa dea acesti bani.
Dupa cate am citit azi toata nebunia asta cu actiunile o sa dureze vreo 4-5 ani iar articolul din Romania Libera spune destul de multe despre tot ce implica.
Pana la urma tot in noi se pune baza caci ei nu ar baga un ban in clubul asta se uita numai cum sa scoata.Pai cum dracu sa iti dai un salariu cand vezi ca pe borcea il doare-n cur si in loc sa plece in Italia sa vada care e treaba cu Mihalcea el ar vrea sa cumpere o bucata de praz si in loc sa investeasca 1 milion de $ in DINAMO el vrea sa cumpere din craiova ?
Dar asta este actiuni la bursa ne trebuie noua...ca in rest avem cel mai frumos stadion din tara...cea mai puternica echipa...victorii numai pe linie...si ca o incununare a succeselor mai avem nevoie si de bursa.
ManoWar
Sep 8 2004, 02:37 AM
Ai cumva dreptate DomINAMO.
Dar chestia care trebuie lamurita este asta. Ce siguranta are posesorul de aceste "cupoane ca bani se investesc cu cap" De aicea din Canada mai am niste bani pusi deoparte pentru probabil 10 din aceste bilete. Dar chestiune este daca ei fac cea ce au facut pana acuma cu bani nostri ce facem. Cum am eu si alti ca mine sau alti care au bani sa isi ia 1000 de astfel de tickete curaju sa o faca cand avem niste boi la conducere.
Singurul fel in care ar merge ar fii daca se baga la bursa si sa se puna pe piata 51% din Dinamo. Si pe urma sa vina unu ca Turcu sa cumpere echipa si nici nu trebuie sa investeasca in echipa pentru ceva ani. Din cauza ca noi ar trebui sa fim pe +1milion de la meciu cu manchester......... am zis AR TREBUII. Plus ceilaltii sponsori ai echipei. Si totul ar fi bine. De exemplu daca ar veni unu ca turcu la dinamo as avea curajul sa investesc in club.
ManoWar
Sep 8 2004, 02:39 AM
Defapt as da si ca imprumut bani lu turcu si sa mi dea in 5 ani cu 0% dobanda.
Sezran
Sep 8 2004, 07:10 AM
hm... cotare la bursa???? cel mai prost banc din ultima vreme.
poate manchester united sau real madrid sa isi permita asa ceva. ca sa fii cotat la bursa trebuie sa fii foarte puternic, ori la dinamo nu e cazul. pentru o societate aflata in halul in care e dinamo (si va mai fi) cotarea la bursa este cea mai rapida si mai sigura cale spre faliment si desfiintare. sau poate asta se si urmareste? un faliment rapid urmat de o preluare pe 1 euro de catre un investitor "salvator"? care va desfiinta parcul sportiv si va construi vreo monstruozitate de beton si sticla "dinamo mall" (nu ca acum ar fi altceva).
pe de alta parte poti sa fii societate pe actiuni si fara sa fii cotat la bursa. nu stiu de unde a aparut ideea cu bursa, dar nici un club din romania nu isi poate permite asa ceva, iar din estul europei foarte, foarte putine, daca nu nici unul.
ps: abracadabrant comentariul din prosport. pe de o parte sustine ca emiterea acestor titluri este dovada definitiva ca dinamo NU va devenit sociateate pe actiuni, pe de alta parte ca e primul pas in cotarea la bursa. voi ati auzit de societati nonprofit cotate la bursa? eu nu.
red dog forever
Sep 8 2004, 08:53 AM
Fratilor asteptati putin sa avem mai multe informatii, ca deocamdata nu prea avem dupa ce sa facem comentarii . Datele sunt insuficiente si neclare ca inca nu s-au hotarit ce vor sa faca, dar e un pas inainte bineinteles.
Nu stim nimic inca sub ce forma vor aparea aceste titluri de credite pe care vor ei sa le emita, ele nu se emit de oricine si oricum, ci trebuiesc girate de BNR sau alte banci, altfel ar fi simple hirtii de sters intr-un loc, si am ajunge la un alt FNI. Nu stim inca pe ce durata vor fi emise, ce obligatii si beneficii ai, si ce e mai important, CINE VA ADMINISTRA ACESTE PLASAMENTE ?
Cum spuneau si colegii mei mai sus, suntem dispusi sa investim chiar si cu beneficiu minim, ca stim ca o facem pentru folosul echipei, dar ar fi pacat ca banii sa ajunga in alte buzunare si nu in performantele echipei.
Si tu sezran ai dreptate cu cotarea la bursa, hai sa fim seriosi, defapt e interesant de stiut ce intelege si la ce se refera Badea prin "Bursa ": in nici un caz sper ca nu s-a referit la bursa din manchester sau milano, ci cotarea pe piata rasdaq ca oricare SA care se respecta, acolo unde oricine poate sa vinda si sa cumpere actiuni la pretul pietei.
Parerea mea ca e un pas inainte cu initiativa asta , dar trebuie timp sa se aseze idei si mentalitati noi. Voi baieti mai aveti alte informatii in afara de alea din evenimentu si romania libera ?? daca mai auziti ceva punetile aici.
Pina una alta, zilele trec, peste o saptamana mergem la partizan, o dubla care va insemna mult pentru viitorul lui dinamo. O intrare in grupele uefa , chiar daca ar duce la vinzarea unei alte jumatati de echipa, dar ar insemna mult ptr coeficienti si ptr viitor.
Anonymous
Sep 8 2004, 08:59 AM
am citit acum articolele din EvZ, Prostsport si Ziarul, iar concluzia mea este ca pana nu apare acel comunicat oficial al clubului stirea trebuie tratata doar ca o alta barfa...
Daca, repet, DACA este adevarat inseamna ca:
1)A aparut sau se prevede o lipsa de lichiditati in perioada imediat urmatoare (legata de plecarile/investitiile lui netoiu si borcea la c-va?), adica trebuie bani ptr salarii + alte cheltuieli curente - probabil undeva la 1 - 1,5 milioane USD, aproximativ 35 si 50 de miliarde (7-10.000 titluri de credit), suma care in mod normal ar putea fi acoperita pe 1/3 (minim) doar de suporterii dinamovisti, mai ales in conditiile in care dobanda va fi OK. Presupun ca costurile legate de achitarea creditelor va fi acoperit de vanzarea lui danciu si petre.
2) daca este real ca peste alte sase luni va aparea si o a doua emisie de titluri de credit - unde prbabil ca numarul titlurilor ce vor fi puse in oferta va fi legat de succesul primei actiuni - atunci putem vorbi de o actiune care poate avea ca final aparitia unei FC Dinamo S.A., in conditiile in care la momentul lansarii ofertei publice va exista si posibilitatea transformarii titlurilor de credit in actiuni acoperind valoarea creditului acordat (inclusiv dobanda).
3) Nu este obligatorie cotarea la bursa, mai ales in conditiile in care piata nu este pregatita pentru asa ceva. Exemple de echipe cotate se gasesc in italia unde pe site-ul Romei apar si cotatiile actiunilor cluburilor italiene, in primul rand ale romei si lazio.
N-as vrea sa extind acest comentariu, doar as repeta ca in momentul de fata nu este nimic altceva decat o noua barfa....
PS @red dog forever: administrarea o va face CA-ul FC Dinamo, deci in ultima instanta directorul executiv (nomina odiosa),
Bodo
Sep 8 2004, 09:02 AM
Terminati cu prostiile.....ca sa poti castiga la bursa iti trebuie si succese ceea ce la Dinamo nu prea se intampla.........
stevengerrard
Sep 8 2004, 09:27 AM
In tot cazul, desi emiterea de titluri de credit nu inseamna obligatoriu transformarea in S.A., ea nu inseamna NICI OPUSUL (adica netransformarea in S.A.)!
Emiterea de titluri de credit NU REPREZINTA o forma de constituire a unui S.A. prin subscriptie publica.
Aceea este o subscriptie publica prin posibilitatea achizitionarii de ACTIUNI (care se emit special in acest scop), si nu de titluri de credit.
EMITEREA DE TITLURI DE CREDIT reprezinta o forma de imprumut public folosita de regula de societatile de stat pentru acoperirea deficitului.
Societatile de capital NU emit titluri de credit pt. a-si acoperi deficitul, ci emit actiuni, obligatiuni, bilete la ordin, trate, cecuri si alte inscrisuri de credit privat (efecte comerciale).
Titlurile de credit public atesta calitatea de subscriitori a detinatorilor si certifica dreptul acestora la o anumita dobânda.
In concluzie, ceea ce incearca domnii de la Dinamo este de fapt UN IMPRUMUT PUBLIC !!!
Mai pe scurt, Dinamo e in buda cu banii si are nevoie de imprumuturi publice
Daca asta reprezinta un pas spre constituirea Dinamo S.A. numai domnii de la Dinamo si bunul Dumnezeu o stiu...
Anonymous
Sep 8 2004, 09:30 AM
pai daca vor netoiu si borcea sa bage bai la craiova nu trebuie sa imprumute cineva clubul, nu??
gasi-ar boala....
RedBoy
Sep 8 2004, 11:33 AM
Florin a scris Clubul Dinamo anunta emiterea de titluri de credit cu valoare de 5 milioane de lei fiecare accesibile practic oricarei persoane care vrea sa participe la finantarea clubului, in special fani.
Eu unul am auzit cu totul si cu totul altceva in primul rand titlurile de credit vor avea un caracter privat - cu alte cuvinte nu vor fi deschise pt toti ci doar pt cei din anturajul si conducerea lui Dinamo, sa nu va imginati ca veti putea cumpara aceste titluri - cel putin in aceasta faza . iar in plus titlurile se emit cu scopul de a finanta viitorul capital social al societatii Dinamo SA - daca asa se va numi - totodata in functie de valoarea cumparata a acestor titluri se va stabili la data infiintarii societatii pe actiuni si aportul ( ponderea) pe care fiecare actionar o va detine in cadrul noii societati private. dupa aceasta faza actiunile ( dar mult mai tarziu) vor putea fi cotate la bursa dar doar in momentul in care valoarea acestora ( puterea culubului) va fi una destul de ridicata pt a putea fi tranzactionate. In plus nu este obligatoriu ca viitoarea societate Dinamo Sa sa fie una deschisa - dimpotriva actiunile vor putea fi detiunute doar de un grup de oameni care le vor putea vinde direct altorafara sa fie listatela bursa . In schimb cand clubul ar vrea sa atraga noi fonduri ar putea emite noi actiuni pe care sa le vanda prin bursa - oricum drumul sincer va spun este unul fff lung... dar este un inceput!
Solutia este una f buna si ofera posibitatea celor care au bani adevarati sa investeasca in acest club....in fond totul este o afacere!
ZOCCOLO DURO
Sep 8 2004, 12:34 PM
Noi nu suntem in stare sa plecam singuri in deplasare si acum vorbim de actiuni ....Chiar sunt curios cum vor decurge lucrurile...dar cred ca nu va iesi nimic.Eu unul pot sa dau 5ooo ooo lei ,dar cati vor mai face asta...? Nu mai beau o saptamana , si dau 5 000 000.dar ce rahat vom schimba? Iar aberam....
RedBoy
Sep 8 2004, 01:19 PM
Pesimist mai esti.... :D Cine stie poate ce urmeaza sa se intample este chiar luminita de la capatul tunelului....nu se stie niciodata daca nu incerci....
Anonymous
Sep 8 2004, 01:28 PM
titlurile de credit NU au nici o legatura cu infiintarea unei societati pe actiuni! este doar o forma oficioasa de a imprumuta bani de la populatie. A, daca ei vor sa imprumute dopar ei clubul, treaba lor dar atunci sa nu agite o tara intreaga!!!!
Daca se hotareste infiintarea unei SA si vor sa tina/imparta actiunile doar intre ei - iarasi e treaba lor, nu-i obliga nimeni sa existe subscriptie publica, sau sa ofere un numar limitat de actiuni suporterilor.
Mai departe - daca de exemplu cumparam titluri si nu au banii, inclusiv dobanda, la scadenta pot oferi in c/v datoriei un numar de actiuni egal cu valoarea sumei scadente. Altfel trebuie urmata calea legala, se pot cere despagubiri suplimentare, etc....dar ar fi extrem de neplacut pentru toti cei implicati.
Repet - parerea mea este ca au nevoie - destul de repede - de lichiditati: ca pentru echipa, ca pentru extindere stadion, etc. asta se va vedea ulterior.
flaviusO
Sep 8 2004, 03:53 PM
Vreau fapte nu vorbe
Anonymous
Sep 8 2004, 06:30 PM
sa asteptam pana la faimoasa sedinta din 15 septembrie...
StefaN
Sep 8 2004, 10:50 PM
ma sincer, de ce credeti voi ca la dinamo va fi mai bine asa ? la cum e in romania,azi dinamo bate pe steaua si maine bate si partizanu si are o cota de moare lumea si toata lumea cade pe spate si pe urma pierde 5 meciuri la rand(doamne fereste) si se duce dracu totu !! nu poate venii un singur om cu bani dispus sa bage in dinamo ?!?! un om care vrea binele acestei echipe ?!?!
romanu
Sep 8 2004, 11:36 PM
eu cred ca este o manevra , sa se puna mana pe Dinamo usor si ieftin. Parca vad ce actionari o sa avem : porcea , giovani cu fratisu si netoiu....pe badea o sa-l scoata din carti ca este prea moale si cam bea mult. Sa vedeti echipa ce o sa avem atunci.
Anonymous
Sep 9 2004, 10:35 AM
manevra este sa vina de undeva banii pe care aia doi vor sa-i bage la craiova (daca le iese). Plata ulterioara se va face din banii luati pe Danciu si Petre, apoi iar titluri de credit si platile din ce se va vinde la vara...in stilul asta nu se poate vorbi de o S.A. adevarata nici in 15 ani. Si asa prectic vor sa cumpere tot ei titlurile, sa-si puna (probabil) o superdobanda si sa faca un ban cinstit (pentru ei)...halal!
RedBoy
Sep 9 2004, 02:45 PM
pana una alta hai sa va spun cateva despre cei care mai mult ca sigur vor fi viitorii actionari ai Dinamo SA :
Cristian Borcea
Firma Gelico SRL a directorului executiv al clubului de fotbal Dinamo, Cristian Borcea a realizat in 2002 o cifra de afaceri de peste un milion de dolari si un profit ce depaseste 100.000 de dolari. Afacerile lui se invart in domeniul distributiei de gaze naturale.
Acuzat de fals in acte la transferul lui Marius Niculae la Sporting Lisabona
Nicolae Badea
Presedintele Consiliului de Administratie al echipei Dinamo detine franciza pentru restaurantele Pizza Hut si KFC. De asemenea, el este proprietarul hotelului Dorobanti. Averea sa este estimata la 120 milioane de dolari.
Acuzat ca s-a implicat in privatizarea Romtelecom intervenind pe langa fostul ministru al telecomunicatiilor Sorin Pantis pentru a sustine pista OTE-Grecia. Inainte de 1989 Badea se prezenta ca fiind "Badea Dinca" dupa numele ginerelui sau Ioan Dinca cunoscut drept Teleaga
Ioan si Victor Becali
Cunoscutii impresari Ioan si Victor Becali au facut 60 de milioane de dolari din vanzari de jucatori si afaceri imobiliare. Cei doi au detinut firma International Sport Management pe care au vandut-o in aceasta vara.
Acuzati ca si-au tras sume de bani care nu li se cuveneau, de la transferurile lui Ganea, Mutu, Chivu, Lobont, Nicolae si Ghioane
va urma....
Anonymous
Sep 9 2004, 03:56 PM
Nicolae Badea - Proprietar COMPUTERLAND
(PS - pana la lovilutie chiar luase si numele sotiei - Dinca - ca sa-i fie mai "usor")
Partener cu Ion Tiriac la Pizza Hut, Hotel Dorobanti + alte cateva afaceri mai marunte
Partener cu Fathi Taher la H. Dorobanti
Vladimir "Vova" Cohn - patron Romcarton - gasca Tiriac, petre roman, etc.
flaviusO
Sep 9 2004, 04:17 PM
niste musculite...
Joanna
Sep 9 2004, 04:20 PM

si cand te gandesti ce ar putea face din dinamo la banii care ii au...si in ce fel de cercuri se invart...of of of..o gramada de bani ar putea ajunge la dinamo...
Anonymous
Sep 9 2004, 04:24 PM
QUOTE(Joanna)

si cand te gandesti ce ar putea face din dinamo la banii care ii au...si in ce fel de cercuri se invart...of of of..o gramada de bani ar putea ajunge la dinamo...
..dar pentru asta ar trebui sa bage bani anul asta si castigul sa apara peste 3-4 ani, nu o data la fiecare sezon de transferari...sau vorba neamtului "hier liegt der hund begraben" (adica "aici e ingropat cainele")
Joanna
Sep 9 2004, 04:28 PM
da stim cu totii asta ..si la felul cum si-au astia in romania averile..nu sunt genul care sa astepte prea mult timp ca sa scoata profit...asta e..
RedBoy
Sep 9 2004, 04:32 PM
Multumesc Bozo pt completari sunt binevenite...macar sa stie toata lumea cine sunt cu adevarat cei care conduc clubul asta!
Anonymous
Sep 9 2004, 09:17 PM
Red Boy - asta e adevarul...
poveste adevarata (1985 vara) - eram insurat in CPEx...ajung la o vila, ne cazam (nu zic ca ma prezentam stiti sunt sotul fiicei lu toa...) cand a doua zi hop la vila alaturata teleaga cu neamurile din arges, intind gratare si au chef de companie: ba hai sa bem o tuica, eu: ca sa vedeti ca masina, ca permis...el:ba! bei cu mine! daca te opreste il trimit in delta la stuf...dom' badea-dinca e scumpul ginere nr.1 al gheneralului... (nr.2 Popovici de la Alltrom)....
PS Scuze Florin - asta este un pic off topic dar are legatura cu subiectul (un pic)
Anonymous
Sep 10 2004, 07:11 PM
Cotarea la Bursa Romaneaca nu va insemna mare lucru. Pentru performanta cotarea trebuie facuta la unele dintre bursele Europene. Atunci insa e mai complicat si nu prea cred ca se va intampla pana-n 2007 cum zice Badea.
Mai degraba emiterea de titluri de credit va duce la transformarea lui Dinamo intr-o societate pe actiuni.
Anonymous
Sep 10 2004, 08:28 PM
imi pare sincer rau, dar v-as pune un pic de frana, si sa recapitulam:
1) apare un articol in cateva ziare in care - fara a anunta sursa - se indica ca ar urma 2 emiteri de titluri de credit, urmate in viitor de infiintarea unei SA - emisiune publica ( tot poporul)
2) a doua zi apare in gardianul o stire cu badea care spune ca nu e inca momentul, bla,bla, bla
3) netoiu & borcea anunta iminenta unei preluari a craiovei prin investirea a 2 milioane USD
4) se anunta o viitoare sedinta a CA a lui FC Dinamo in care se vor stabili procedurile prin care aceste titluri vor ajunge ca plasament privat la actualii investitori si sponsori - nici o vorba de suporteri
5) dinel staicu ofera craiova lui mititelu, N&B raman cu buza umflata
6) Chestorul Marcel Popescu - interviu gașca slugilor proaste - indica linia MAI - aparam numele si renumele lui Dinamo, baza materiala si cerem buget european de 10-15 milioane USD
7) in toata aceasta perioada site-ul oficial FC Dinamo nu pomeneste nici un cuvintel despre toate aceste fierberi

site-ul www.dol.ro sare in aer, facem brainstorming, incercam sa ne lamurim - vrem sa ajutam, dar se pare ca nu e de nasul nostru...
In consecinta am comentat 10 zile doar pe barfe, nu pe decizii ale clubului. Eu cred ca ar trebui sa luam un respiro, sa asteptam decizii oficiale s atunci sa ne hotaram la o pozitie comuna si actiuni bine dirijate, mai ales mediatic...
referitor la transformarea titlurilor in actiuni:...mai ales daca oferi o dobanda f. atractiva ( cu 2-5% peste cea mai favorabila dobanda din banci), apoi iti ceri scuze ca nu poti plati, ca ai luat pe danciu doar 450mii in loc de 1,5 milioane, si propui cu sfiala creditorilor transformarea datoriei in actiuni in pachete preferentiale...si daca mai ramane ceva - 2 -55 din actiuni le imparti la fraieri, dar nu prea multe de persoana sa primeasca doamne fereste vre-un loc in CA...
simplu, nu?
legal, nu?
UNGUREANU ROBERT
Jan 13 2005, 11:32 AM
este prea important subiectul pentru noi asa ca vreau sa-l readuc in discutie. chiar daca actiunile nu vor fi cotate la bursa ideea transformarii intr-o societate pe actiuni mi se pare buna. cred ca asta ar motiva posibilii investitori si evident posibile performante pe plan extern
1948
Jan 13 2005, 06:17 PM
este greu sa ajunga Dinamo cotata la bursa ... de fapt ... asta nu ma intereseaza ... ma intereseaza doar ca Dinamo sa joace bine si sa faca performanta ... pt ca oricum eu nu am bani sa investesc in Dinamo ... ii las pe altii
qsl111
Jan 13 2005, 06:22 PM
ma eu sunt varza la economie,o spun din prima,insa din ceea ce vad eu,daca fiecare persoana poate cumpara ACTIUNI in valoare de 10 mil minim parca,asta nu inseamna ca suntem cotati la bursa?Daca o societate este categorisita drpet pe actiuni,nu este cotata undeva?Adica cine pune pretul acestor actiuni?Poate pt un economist e o intrebare puerila,pur si simplu nu e domeniul meu:)dar eu asa vad lucrurile...Promit ca la vara ma inscriu si la ASE si ma fac broker:)Deci,imi explica si mie cineva care e faza cu actiunile?
Ciciocle
Jan 14 2005, 02:11 PM
fratilor, eu nu cunosc smecheriile astea bursiere, actiuni, titluri etc. da' daca Dinamo scoate hartii la vanzare pt publicul larg, fie chiar si in valoare de 5 milioane, cumpar si eu una. Si apoi o pun in rama ! pe bune
Anonymous
Jan 14 2005, 02:58 PM
mai fratilor...treaba e simpla pana una alta: titluri de credit (10 milioane bucata) nu pupam (acum)...deci uitai varianta asta ca nu e pentru noi, e pentru ei...si nu inseamna S.A.!
Cand se va modifica statul lui dinamo 2001 srl in dinamo1948 sa (trecand prin dinamo1948 srl...) si numai dupa ce o sa-si imparta procentele importante baietii "de bine" o sa putem (daca avem cu ce... 8) actiuni d'alea preferentiale adica bagam banu', luam dividendu' da mucles la decizii in adunarea generala...capisci? :?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.