alexemilian
Sep 2 2004, 05:53 PM
Salut
Am vazut ca pe siturile noastre si ale sarbilor se vehiculeaza tot felul de informatii istorice despre relatiile romano-sarbesti, asa ca m-am gandit sa clarific cateva lucruri iar fiecare sa concluzioneze daca noi si sarbii suntem prieteni, dusmani sau doar vecini geografici.
TENDINTE GENERALE:
1. Romania si Serbia nu au avut niciodata o confruntare armata
2. Romania si Serbia au fost aliate de cateva ori in istorie din interese politice si strategice, nu din simpatie
PROBLEME
1. Dupa Primul Razboi Mondial, conform tratatelor Antantei la care Serbia aderase, Romania trebuia sa primeasca tot Banatul de la Austro-Ungaria (iar populatia cred ca era majoritar romaneasca iar partial maghiara si sarba).
In 1919, armata sarba a inceput sa cucereasca zona Banatului fara avertismente si in contra tratatelor convenite apropiindu-se de Timisoara; doar interventia Puterilor Antantei a oprit armata romana sa intre in razboi cu Serbia. La masa tratativelor s-a incalcat conventia initiala si s-a stabilit ca 1/3 din Banat sa revina Serbiei (denumit de noi Banatul Sarbesc) iar 2/3 Romaniei (Banatul actual romanesc). In acelasi timp, s-au facut schimburi de populatie astfel incat sarbi au devenit majoritari in 1/3 iar o parte a romanilor din Serbia au fost trimisi in Banatul nostru (unde oricum eram majoritari).
2. In Serbia exista minoritatea vlaho-romana sau valaha in Banatul Sarbesc, Valea Timocului si Voievodina. Oficial, exista aprox 30.000dar estimarile neoficiale variaza intre cateva sute de mii si un milion. Este semnificativ pentru drepturile pe care le au urmatoarele lucruri:
- vlaho-romanii nu sunt recunoscuti ca romani; cand se declara astfel, pur si simplu li se refuza inscrierea
- vlaho-romanii au voie sa isi cante melodiile tradtionale doar cu instrumente, nu si cu voce pentru a nu utiliza limba romana
- in Valea Timocului se refuza de vreo 5-7 ani recunoasterea unei Mitropolii Ortodoxe romanesti care sa fie subordonata Bisericii Ortodoxe Romane; evident, acest lucru nu respecta drepturile omului.
3. Exista oameni in fiecare popor care viseaza la o tara mai mare; aceste vise nationaliste se impart in 3 categorii:
- o tara "mare" care sa uneasca toate provinciile locuite majoritar de poporul respectiv: Romania Mare, Polonia Mare, Albania Mare
- o tara "mare" care sa contina toate provinciile locuite semnificativ (chiar daca minoritar) de poporul respectiv: Ungaria Mare, Bulgaria Mare
- o tara care sa contina toate teritoriile in care exista cruci ale eroilor poporului respectiv (altfel spus, poporul respectiv ar putea demult sa fi parasit zona; este destul sa fi fost candva p'acolo...): exista un singur exemplu in lume care respecta aceasta definitie, Serbia Mare
4. Cartile de istorie ale sarbilor oglindesc "mitul sarb al poporului obidit, victima a istoriei nedrepte" (parca si unii romani sustin asa ceva despre noi); in cadrul acestui mit, figureaza ideea ca popoarele care au avut relatii cu sarbii au incercat sa ii nedreptateasca, inclusiv vecinii.
Inchei cu urmatoarea precizare:
- este nedrept sa crezi ca un roman/sarb este reprezentativ pentru majoritate
- este nedrept sa crezi ca ideile majoritatii unui popor ii reprezinta pe toti oamenii din poporul respectiv
- singurul mod de a cunoaste un popor este sa traiesti in mijlocul lui cel putin cativa ani.
ManoWar
Sep 2 2004, 07:15 PM
W.E bullshit
Parca sarbii din romania sant tratatii asa. Iti zic eu daca nu sant inseamna ca sau asimilat cu populatia romana.
Sarbii in marea majoritate sant prieteni nostri. Aceasi religii si avem si cam aceleasi probleme. Eu mereu o sa primesc un Sarb in casa decat un ungur sau bulgar sau ucrainian. Nu inseamna ca exista si exceptii dar de obicei ii respect pe sarbii.
flaviusO
Sep 2 2004, 08:21 PM
Fata de unguri si bulgari, ii prefer pe sarbi, care sunt asa cam ca noi - cu sange in vine.
Sezran
Sep 2 2004, 08:25 PM
60 de ani = "demult"? parasit=cum au plecat hunii din asia sau cum au parasit indigenii teritoriile nord americane in ultimele 5 secole?
pe principiul asta ar trebui sa cedam delta rusiei, de exemplu. la urma urmei romanii nu prea au colonizat-o. doar lipovenii.
confruntari armate: inceputul anilor '50, ciocniri de granita relativ minore sub influenta rusa, cu oarece concentrari de trupe la granita.
daca tot e o informare istorica vino si cu niste argumente. de exemplu recensamintele din zona pe care o incriminezi voalat din ultima suta de ani.
erbelgrade
Sep 3 2004, 01:55 AM
Am auzit multe prostii in viata mea si in Bucuresti si in Belgrad dar astazi a fost exeptional!!!!!
1. Vlasi din Serbia nu se simpt Romani si daca va duceti in regiune o sa vedeti asta foarte clar
2. Vlasi si Romani lafel ca si Bulgari; Unguri, Albanezi si alti sint minoritati etnice in Serbia si recunoscute asa.
3. BIserica Ramana in Serbia exista!
4. Un singur popor in lume vrea sa faca tara peste tot unde sint crucile cu eroi lor!!!!!!!!!!!?????????? Atunci Serbia putea sa fie dela Zagreb pina Istambul trecind pe la Bucuresti, Budapesta si Sofia!!!!! Asta e o prostie! Poveste despre marea Serbia este doar o poveste cu care politicieni ca Milosevic inchideau gura popurului in timp de 10 ani. Sirbi sint sau au fost in 1990: 400000 in Kosovo, 1500000 in Croatia si 1000000 in Bosnia. Deci nu sa dus ca fiu loate teritorie unde sint crucile dar unde a fost poporul (vorbesc de Croatia si Bosnia) care a fost "amenintat": ...
Va rog data urmatoare sa te gindesti si sa citesti mai mult inainte sa scrii...
Salutari
Dela cel mai mare Dinamovist din Serbia:
RedBoy
Sep 3 2004, 11:42 AM
erbelgrade are dreptate - intotdeauna prefer un prieten sarb decat un ungur, bulgar, rus sau ucrainian. totodata si alexemilian are dreptate intr un fel fata de minoritatea romana din voivodina care nu se bucura inca de aceleasi drepturi precum cele ale minoritatii sarbe din Romania dar una peste alta prefer un sarb decat altceva din jur...oricum are mai putina importanta dupa ce trecem de Partizan nu mai conteaza!
FORZA DINAMO!
alexemilian
Sep 3 2004, 04:36 PM
Ma gandeam ca o sa avem o discutie despre istorie, nu o pledoarie contra sau in favorea unui popor; nu imi plac avocatii istorici care ascund anumite lucruri. Dar asa se intampla cand conteaza rezultatul discutiei, nu adevarul cuprins in ea. Eu unul nu sunt avocatul nimanui, ci am prezentat niste informatii reale care unora nu le plac.
Nu inteleg de ce fiecare trebuie sa spuna daca ar primi un sarb acasa... isi deschide cineva hotel? Erau niste probleme istorice pe care speram sa la discutam obiectiv iar daca se dovedeste ca oamenii aceia nu sunt romani m-as bucura ca am lamurit un lucru; daca se dovedeste ca sunt oprimati, atunci am lamurit acealsi lucru.
Nu urmaresc sa creez o imagine negativa sarbilor sau Serbiei ca nu toti sunt la fel ci doar sa prezint niste realitati semnalate de oameni din Serbia, nu de romani sau straini.
Si nu sustin revendicari teritoriale sau autonomii pe criterii etnice.
In fine, am uitat sa spun sursele din informatiile prezentate:
1. Problema Banatului Sarbesc o gasiti in orice tratat de istorie din acea perioada.
2. Problema romanilor din Serbia am vazut-o prezentata prima data de catre... romanii din Serbia. Iata si cateva situri gasite usor cu google; fiecare sa judece daca oamenii aceia se considera vlaho-romani, romani sau sarbi si daca au probleme sau nu.
http://www.banatul.com/info/banat-history-...in-serbia.shtml
http://www.us-english.org/foundation/resea...sp?CID=20&TID=1
http://www.univie.ac.at/spacesofidentity/_...L/Petsinis.html
3. Sursa ideii cu Serbia Mare este un sarb kosovar; erbelgrade o considera o prostie - el a zis-o, nu eu, iar eventual sa o lamureasca cu sarbii care sustin aceasta idee.
Iar pentru cine nu stie sa citeasca - am afirmat ca nu exista Mitropolie Romana in Serbia - nu am zis ca nu exista biserici.
erbelgrade
Sep 3 2004, 07:23 PM
Serbia mare nu e idea unui Sirb Kosovar, deci despre asta mai citeste putin;
Problemele intre biserici ortodoxe sint numeroase, nu stiu daca exista Mitropolia Sirba la voi.
Noi sirbi am lamurit in 2000 daca vrem Serbia mare care propuneau uni si care e o prostie sau daca vrem sa treim normal, si am ales solutia n.2
Dute putin in Banat din Serbia si vorbeste cu lumea si o sa intelegi tot.
Cred ca discutia asta trebuie oprita ca sa nu mai auzim prostii depre cruci si alte...
Sezran
Sep 4 2004, 12:34 AM
ocolesti raspunsurile care nu iti convin, alex.
iar in 1919 armata romana nu cred ca ar fi riscat un razboi pe 3 fronturi (iugoslavia, ungaria, cehia+polonia) din care am fi iesit, cel mai probabil, sifonati rau de tot. s-a ales doar ungaria. s-a renuntat la teritoriile pe care nu s-au grabit sa le ocupe si s-au ocupat doar de republica ungara a sfatelor. in contextul asta a avut loc interventia antantei, pe care o ardea mult mai rau al doilea stat sovietic decit o palma de pamint pierduta de fraierii de romani in favoarea sirbilor, cehilor si polonezilor.
RedBoy
Sep 5 2004, 01:47 PM
In Nord-Estul Serbiei, în zona dintre Dunare si rîurile Morava si Timoc, traieste o populatie româneasca. Asociatiile romanilor din aceasta zona apreciaza ca numarul romanilor (vlahilor, cum sînt numiti în Serbia) este de aproximativ 500.000. Aceasta populatie a fost socotita pentru o vreme "grup etnic", fara o tarã de origine - ca si rromii - si, în consecinta fara dreptul la exprimare în limba materna scoalã, serviciu religios specific, presa, institutii culturale - cam asts ar fi realitatea daca tot va pasioneaza!
de asemenea in perioada imediata urmatoare se intentioneaza sa se deschida prima biserica ortodoxa româna din Valea Timocului...
ManoWar
Sep 5 2004, 04:19 PM
QUOTE(RedBoy)
In Nord-Estul Serbiei, în zona dintre Dunare si rîurile Morava si Timoc, traieste o populatie româneasca. Asociatiile romanilor din aceasta zona apreciaza ca numarul romanilor (vlahilor, cum sînt numiti în Serbia) este de aproximativ 500.000. Aceasta populatie a fost socotita pentru o vreme "grup etnic", fara o tarã de origine - ca si rromii - si, în consecinta fara dreptul la exprimare în limba materna scoalã, serviciu religios specific, presa, institutii culturale - cam asts ar fi realitatea daca tot va pasioneaza!
de asemenea in perioada imediata urmatoare se intentioneaza sa se deschida prima biserica ortodoxa româna din Valea Timocului...
Sincer eu cred ca ei sant pe teritoriul sarbiei. Cum mie nu imi convine sa merg pe la miercurea ciuc si sa aud NEM TU DOM asa nu mi-ar place sa aud nu vorbesc sarbeste la mine in tara. Asa ca cum ungarii cred ca transilvania e a lor si ca vlad tepes era ungur noi nu trebuie sa credem ca un teritoriu care defapt nu este al nostru ci al sarbilor, noi sa avem un drept pe el. Eu stiu ca tot ce este la sud de dunare nu ne apartine incluzand toata populatia romana din serbia sau bulgaria.
Eu nu ii aud pe sarbii de langa caracal ca se plang ca nu invata in sarbeste.
RedBoy
Sep 7 2004, 11:36 AM
sa nu uitam ca am pierdut o gramada de teritorii din cauza unor jocuri de culise si a unor politicieni de carton...
banatul sarbesc este al nostru
bucovina de nord este a noastra
moldova este a noastra
cadrilaterul este al nostru...
Anonymous
Sep 7 2004, 01:21 PM
QUOTE(RedBoy)
sa nu uitam ca am pierdut o gramada de teritorii din cauza unor jocuri de culise si a unor politicieni de carton...
banatul sarbesc este al nostru
bucovina de nord este a noastra
moldova este a noastra
cadrilaterul este al nostru...

si la ce ne-ar folosi???
nu avem destui tampiti de-ai nostri? ce vrei sa faci cu cateva sute de mii de bulgari, gagauzi, rusi si ucrainieni??? alte belele nu ne lipsesc?
sigur ca istoric vorbind doar moldova intre prut si nistru si nordul bucovinei sunt ale noastre, iar tot ce e la sud de dunare nu. dar la ce economie e in romania ne-am duce apoi sigur la fund...
RedBoy
Sep 7 2004, 02:23 PM
cei mari impun intotdeuna respect......si apropo cei la sud de dunare mai precis cadrilaterul este pamant romanesc 100% - ca fapt divers!
Anonymous
Sep 7 2004, 03:55 PM
te referi la palatul de la balcic?
PS stii ca si bulgarii cu sarbii isi disputa macedonia? (de fapt FYROM - Former Yugoslav Republic of Macedonia)
RedBoy
Sep 7 2004, 04:04 PM
nu numai la palat este o bugata buna de tara care ne a fost furata...oricum asta e...se putea si mai rau...
bunica mea se trage exact de acolo nici nu poti sa ti imaginezi ce a putut sa insemne pt ea sa si paresesca pamantul...mici drame....oricum pana una alta ne asteapta un meci super important cu nationalul si o calificare in grupele uefa!
FORZA DINAMO!
flaviusO
Sep 7 2004, 04:16 PM
Din pacate fara Petre...
RedBoy
Sep 7 2004, 04:28 PM
se pot intampla si minuni....nu se stie cum apare
flaviusO
Sep 7 2004, 10:23 PM
Pai la inceput s-a zis ca are ruptura => 2 sapt. acuma ca sta doar 3 zile :)
Sezran
Sep 8 2004, 07:13 AM
aia cu ruptura a fost sa ne sperie pe noi. la ruptura se sta mai mult. acum au dat-o pe contractura.
Anonymous
Sep 8 2004, 09:27 AM
QUOTE(Sezran)
aia cu ruptura a fost sa ne sperie pe noi. la ruptura se sta mai mult. acum au dat-o pe contractura.
ce draq de medici au astia la nationala??? au lipsit la lectia cu diagnosticu'???
daca este contractura il vom vedea pe petre duminica seara contra nationalului - in teren va trebui sa fie echipa care va juca la belgrad!
flaviusO
Sep 8 2004, 03:05 PM
In mare parte da, dar daca vine Mihalcea, care are o valoare incontestabila, cred ca ar putea juca si el cu Partizan. O alta situatie este cea a suspendatilor, Alistar cred ca va juca la Belgrad...
Anonymous
Sep 8 2004, 03:21 PM
QUOTE(flaviusO)
In mare parte da, dar daca vine Mihalcea, care are o valoare incontestabila, cred ca ar putea juca si el cu Partizan. O alta situatie este cea a suspendatilor, Alistar cred ca va juca la Belgrad...
Flavius - lista UEFA este inchisa in acest moment. urmatoarea lista se trimite abia la primavara - ceea ce inseamna ca nu numai trecem de grobari, dar terminam pe unul din primele 2(?) locuri in grupa uefa, etc., etc.
adica: Stelea & Mihalcea(daca vine) au drept de joc DOAR in campionat&cupa + amicale internationale.
alistar s-ar putea odihni un pic si apoi sa joace ca in returul trecut...
flaviusO
Sep 8 2004, 03:41 PM
Greseala mea, ai dreptate. Dar parca primele trei se califica din grupe, nu?
Anonymous
Sep 8 2004, 03:46 PM
pai de aia pusesem semnul de intrebare....
3 din 5 ar insemna cele 2 victorii acasa si un punct de afara, nu?
Sa dea D-zeu!!!
Forza DINAMO!!!!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.