COSMIN C
Feb 19 2007, 09:57 AM
Anul 1962 aduce al doilea titlu din istorie si primul dintr-o serie impresionanta. Incepea dominatia dinamovista si se nastea o mare echipa. O echipa ce avea in componenta jucatori care au intrat in istoria fotbalului romanesc.
Campionatul 1961-1962 a fost un campionat echilibrat, contracandidatele la titlu fiind: Progresul, Petrolul si Steagul Rosu Brasov. Dinamo a castigat in final titlul la trei puncte in fata ploiestenilor.
Linia de clasament a campionilor la finalul editie 1961-1962:
Dinamo Bucuresti 26 14 8 4 62:35 36
Atacul dinamovist, cu 62 de goluri marcate a ocupat primul loc in acel campionat, Dinamo primind si "Cupa Loto Pronosport" pentru cea mai mare diferenta intre golurile marcate si cele primite.
Golgeterii echipei: Gheorghe Ene cu 19 goluri, Eftimie cu 11 si Parcalab cu 7.
Lotul folosit de Dinamo Bucuresti:
Portari: Ilie Datcu (20-0), Iuliu Utu (8-0)
Fundasi: Cornel Popa (24-0), Ion Nunweiller (26-3), Dumitru Ivan (26-0), Nicolae Panait (1-0)
Mijlocasi: Ilie Constantinescu (11-0), Vasile Alexandru (15-3), Lica Nunweiller IV (18-0), Constantin Stefan (16-0)
Atacanti: Ion Parcalab (24-7), Constantin Fratila (19-5), Gheorghe Ene II (20-19), Ion Tarcovnicu (20-5), Iosif Varga (15-4),
Haralambie Eftimie (16-11), Constantin David (20-4), Tanase Dumitrescu (1-0), Mircea Stoenescu (1-0), Aurel Unguroiu (5-0), Vasile Anghel (5-0)
ANTRENORI:
Traian Ionescu, Constantin Teasca, Nicolae Nicusor Dumitru.
iuliu
Feb 22 2007, 03:01 PM
Nici nu visam atunci , dar din acel an fotbalul romanesc intra in epoca alb rosie , intrerupand astfel o lunga dominatie a Stelei. A fost ceva neasteptat , echipa lui Traian Ionescu parea improvizata si carpita la repezeala , cu un portar necunoscut , un fost mijlocas retras stoper ca sa-i faca loc in echipa unui frate mai mic si cu un copil de 20 ani pe extrema dreapta. Si tocmai aceste noutati ne vor aduce succesul , portarul Datcu , Nelu Nunweiller pe post de stoper , noul mijlocas Lica Nunweiller ( echipa juca inca WM , cei doi frati inca nu jucau in cuplu de fundasi centrali ) si extrema dreapta Parcalab , care ne-a uluit pe toti cu cursele si centrarile lui. Sa nu-i uitam nici pe cativa dintre cei vechi care s-au incadrat in noua echipa , Popa , Ivan , Eftimie , Vasile Alexandru si mai ales Varga care cu pasele lui a contribuit enorm la lansarea lui Parcalab. Dintre rezerve , un inaintas promitator Fratila si eterna rezerva Stefan , jucatorul muncitor care va juca 11 ani la Dinamo fiind in majoritatea timpului omul potrivit pe aproape toate posturile de care era nevoie.
In lipsa Stelei ( care a avut un campionat dezastruos fiind aproape de retrogradare ) cei care au mers cap la cap cu noi au fost cei de la Petrolul Ploiesti. Inaintea ultimei etape noi aveam un punct avans , ei si-au jucat meciul miercuri si au facut meci egal , asa ca meciul nostru de duminica ( pe care l-am castigat) a fost o formalitate si un prilej de sarbatoare. Si din nou bere la Bariera Vergului , dar de data asta cateva ( multe) halbe.
Echipa juca un fotbal nespectaculos , inchis , e adevarat ca am marcat cele mai multe goluri dar titlul a fost castigat mai degraba pentru ca n-am primit goluri. Cu acest joc , echipa "improvizata si carpita la repezeala" va mai castiga inca 3 titluri la rand dominand autoritar fotbalul romanesc..
Ashtray
Feb 22 2007, 03:10 PM
Parca seamana echipa descrisa de tine cu ce a facut Rednic vara asta...echipa facuta aproape de la 0 , iar despre joc,
seamana foarte mult cu ce a facut Dinamo in primele etape ale sezonului astuia...Cine stie , poate incepe o noua perioada de dominatie...
P.S: steaua cu S mare?
iuliu
Feb 22 2007, 03:27 PM
Nu stiu de ce nu reusesc sa scriu raspunsuri lungi in FORUM ( probabil ca sa nu bat campii ) asa ca am impartit ce voiam sa scriu in doua. Campionatul din 1962 este si primul titlu castigat in "perioada Iuliu" . Aveam 13 ani si eram deja contaminat de microbul alb-rosu. Tatal meu nu mai mergea la meciuri , eu mergeam cu inca cativa nebuni din cartier ., cu bilete de elevi , cam jumatate din pretul intreg. ( presupun ca pe undeva prin aceeasi tribuna se mai inghesuia un copil nebun , astazi il cunoastem cu numele HAITA )
Nu prea aveam incredere in noul antrenor , un fost portar cu tot felul de idei ciudate in cap. De fapt eram convins ca titlul a fost un accident , legat de campionatul dezastruos al Stelei, care schimba din mers o generatie batrana si...era aproape sa retrogradeze. Tin minte un colind pe care-l cantam in tribuna cand jucam in cuplaj cu ei : Steaua sus rasare / Spre retrogradare / Sapte puncte are / Si in "B" la anu' / Si cu Cacoveanu / Si cu Crainiceanu. ( cei doi jucau extreme si nu , pana la urma n-au retrogradat )
In final ideile " ciudate " ale antrenorului ne-au adus 4 campionate consecutive si o cupa si au creat si baza a inca doua generatii cu inca 4 campionate si o cupa.
COSMIN C
Feb 24 2007, 09:27 PM
QUOTE(iuliu @ 22 Feb 2007, 15:27)

Campionatul din 1962 este si primul titlu castigat in "perioada Iuliu" . Aveam 13 ani si eram deja contaminat de microbul alb-rosu.
Aveam cateva luni, am venit pe lume in anul in care Dinamo incepea sa faca legea in campionatul romanesc..
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.