Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Primul titlu
Comunitatea virtuală a suporterilor dinamoviști > DinamoMania :: Dinamo echipa noastra > Glorii dinamoviste > Succese în alb-roșu
COSMIN C
De 7 ani a avut nevoie Dinamo pentru a obtine prima cununa de lauri in campionatul Romaniei. Sapte ani de munca, de cautari, de transferuri mai mult sau mai putin spectaculoase, de promovari mai mult sau mai putin reusite.
Dar la finalul editiei 1955 echipa condusa de tanarul antrenor Angelo Niculescu reusea sa se afle pe prima treapta a podiumului.
Dinamovistii au devenit campioni acumuland 37 de puncte, linia de clasament la finalul campionatului aratand astfel

Dinamo Bucuresti 24 15 7 2 42-19 37

Meciul decisiv s-a jucat in compania unei candidate la retrogradare, Locomotiva Timisoara, Dinamo impunadu-se cu 2-1, prin golurile inscrise de Valeriu Neagu si Ene I.
Din lotul care a adus primul titlu de campiona in Stefan cel Mare au facut parte:

Portari: Petre Curcan (4-0), Florea Birtasu(16-0), Nicolae Panaghia (3-0)
Fundasi: Gheorghe Bacut(24-0)Ladislau Bacut II(24-0), Iosif Szoko (18-1)
Mijlocasi: Valeriu Calinoiu (22-1), Gheorghe Toma (24-0),Alexandru Nemes (4-0), Florian Anghel( 6-0)
Atacanti: Carol Bartha (11-4), Onoriu Boian (8-1), Dumitru Nicolae Nicusor (21-2),Alexandru Ene (23-14), Valeriu Neagu (23-10), Ion Suru (22-7),Nicolae Maghet (11-2), Mihai Raica (1-0), Gheorghe Nitulescu (1-0)

Cam astea ar fi datele, putine, recunosc, despre primul titlu de campioana. Va asteptam si pe voi sa le completam impreuna.
Kity_reddog
In acel sezon am fost aproape si de cupa am putea spune.Ne-am oprit in semifinale pierzand la limita cu 2-1 in fata Progresului Oradea.
Cei trei atacanti titulari din acea vreme,Alexandru Ene,Valeriu Neagu si Ioan Suru au marcat mai mult de jumatate din cele 42 de goluri marcate in acel sezon de Dinamo.
redlady08
Cu un loc 8 in editia de debut 1948-1949 a inceput Dinamo participarea in prima divizie.....O echipa de inceput care-si cauta omogenitatea dar care a demonstrat in timp ca adevaratul obiectiv era lupta pentru primul loc. In ciuda faptului ca Dinamo isi facuse din jocul de atac un tel si prezenta una dintre cele mai complete linii de inaintare realizand cifre record la capitolul eficacitate, ramanea pe locul doi in lupta pentru titlu. Trei ani la rand pana la editia din 1955 Dinamo s-a clasat pe locul doi si in 1954 chiar pe locul trei.
Cu un antrenor venit din randul jucatorilor si cu excelente veleitati de conducator Dinamo a reusit sa-si treaca in palmares acest prim titlu de campioni, terminand cu trei puncte avans in clasament.
Linia de clasament explica performanta reusita....Dinamo isi construise in primul rand o aparare solida care obtinea cele mai bune cifre ale campionatului, doar 19 goluri primite in 24 de partide, in timp ce atacul detinea locul trei in realizarile pe intreg campionatul.
Si astfel Dinamo incepuse sa guste din cupa victoriei.....
COSMIN C
Bacut (I) Gheorghe-nascut pe 12 iulie 1927 la Oradea, Maestru emerit al sportului- a jucat la Dinamo in perioada 1949-1957.Fotbalist talentat, caracterizat prin seriozitate, siguranta, disciplina si modestie a reusit rara performanta de a nu fi niciodata eliminat de pe teren sau macar avertizat
La Dinamo a atins apogeul carierei sale devenind si unul dintre jucatorii de baza ai echipei nationale, pentru care a evoluat de 29 de ori!

Bacut (II) Ladislau-nascut la 12 nov. la Oradea- a jucat la Dinamo in perioada 1951-1957-specializat in psotul de stoper, s-a impus prin angajament, combativitate si daruire.

Valeriu Calinoiu-nascut la 9 oct.1928 la Bucuresti, Maestru emerit al sportului-a jucat la Dinamo in perioada 1951-1960, perioada in care cunoaste si adevarata consacrare fotbalistica. Calinoiu s-a numarat printre cei mai valorosi mijlocasi ai fotbalului nostru. A jucat de 21 de ori pentru echipa nationala, participand si la Olompiada din 1952 din Finlanda.
Capirossi
Felicitari pt. ideea deschiderii topicului de fata. Avem de invatat d-aici.
COSMIN C
Valeriu Neagu-nascut la 26 aprilie 1930, Bucuresti, Maestru emerit al sportului. A jucat la Dinamo in perioada 1950-1958, fotbalist cu mare capacitate combinativa, s-a remarcat ca un inter de certa valoare in cvintetul ofensiv al dinamovistilor. A evoluat o singura data pentru nationala Romaniei.

Ioan Suru- nascut la 20 oct. 1927, Turda, Maestru emerit al sportului. A jucat la Dinamo in perioada 1951-1956, impresionand prin cursele sale spectaculoase pe extrema stanga, prin driblingurile derutante. prin viclenia cu care se infiltra in apararea adversarilor.A jucat pentr Romania de 12 ori facand parte din reprezentativa care ne-a reprezentat la J.O din Finlanda, in 1952.
iuliu
Timpul isi spune cuvantul , pana si eu "bosorogul" forumului nu-mi prea amintesc de acest titlu , aveam mai putin de 7 ani . Tatal meu m-a luat pe 23 August la ultimul meci , cel cu Timisoara si-mi amintesc vag ca la sfarsit toti cei din jurul meu erau veseli si ca in drum spre casa ne-am oprit la o bere la Bariera Vergului (am primit si eu un tap si era al dracului de bun)
Formatia de baza din acel campionat : Birtasu - Toma , Bacut II , Szoke - Calinoiu , Bacut I - Bartha , Nicusor , Ene I , Neagu , Suru
Deci un WM clasic, in care Toma juca fundas dreapta ( nu mijlocas ) si Bacut I mijlocas
Nume de remarcat : cei doi frati Bacut , Szoke ( un fundas stanga valoros si tehnic care , ca o curiozitate , a jucat multe meciuri si ca extrema dreapta ! ) , Calinoiu ( promit sa mai scriu despre el cand vom ajunge la "mijlocasi" la concursul celor mai bune echipe ) , Nicusor ( un inter inteligent care peste ani ca antrenor ne va duce in semifinalele CCE ) si Ene I
Antrenor , fostul jucator de la Ciocanul si Dinamo , Angelo Niculescu , care va conduce echipa nationala la CM Mexico 1970.
Curiozitate : echipa a castigat primul trofeu din istorie exact dupa plecarea celui mai valoros jucator al acelei vremi , Titus Ozon. I-a fost dat acestui jucator sa-si incheie o lunga si aplaudata cariera fara a castiga nimic !
hunter
QUOTE(iuliu @ 13 Feb 2007, 19:09) *
Curiozitate : echipa a castigat primul trofeu din istorie exact dupa plecarea celui mai valoros jucator al acelei vremi , Titus Ozon. I-a fost dat acestui jucator sa-si incheie o lunga si aplaudata cariera fara a castiga nimic !

M-am mai documentat si eu acuma si intr-adevar fotbalistul nascut langa Gara de Est nu a castigat nici un trofeu in cariera
A fost foarte aproape de 4 ori de a castiga Cupa Romaniei,dar s-a oprit in finala.In campionat are la activ 157 de goluri,dar nici un tricou de campion al Romaniei...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.