COSMIN C
Oct 6 2006, 12:40 PM
De cand am pus intrebarea la "Cine-i cainele" m-am gandit ca nea Traian n-are, si merita, un topic pe DinamoMania....Mi-am propus sa-l deschid...Dar alte evenimente mi s-au parut prioritare si am amanat de pe o zi pe alta...
Si iata ca s-a intamplat ceea ce de multe ori se intampla:n-avem, sau nu ne facem, timp sa ne aratam dragostea si recunostinta fata de cei ce merita. Intotdeauna consideram ca avem timp...Din pacate Traian Ionescu a plecat ieri sa antreneze in Rai alaturi de un alt mare antrenor roman si mare dinamovist, Dumitru Nicolae-Nicusor...
S-a nascut la 17 iulie 1923 in Valeni-Arges. Este legitimat la varsta de 13 ani la T.C.Tirgoviste unde joaca pana in 1939, dupa care se tarnsfera la Sporting Pitesti (1939-1941),Vulturul Lugoj(1943-1945), Sporting Pitesti (1945-1946),J uventus Bucuresti (1946-1949), C.C.A.(1949-1951) si Casa Armatei Cimpulung Moldovenesc (1952-1953)
Ca jucator a castigat cu C.C.A. campionatul national in 1951 si Cupa Romaniei 1948-1949, 1950, 1951.
A imbracat de 5 ori tricoul reprezentativei Romaniei.
Ca antrenor a depus o rodnica activitate la Petrolul Ploiesti unde a realizat o puternica pepiniera care a dat o serie de fotbalisti valorosi:Sfetcu, Dridea I,Dridea II,Florea, Tabarcea, G,Marian).
In perioada 1959-1969 s-a aflat, cu unele intermitente, la conducerea echipei Dinamo de numele sau fiind legate marile performante ale anilor 60:titlul national in editiile 1961-1962, 1962-1963, 1963-1964, 1964-1965 si Cupa Romaniei , editiile 1963-1964 si 1967-1968.
Revenind din Turcia unde a catsigat titlul de campion cu Fenerbahce, Traian Ionescu mai cucereste un titlu de campioana cu Dinamo in editia 1970-1971.
Traian Ionescu este cel care i-a adus la Dinamo pe Dumitrache, un pusti de 17 ani, pe Dinu care juca in div B la Targoviste, pe Lucescu depsre care spunea ca l-a vazut jucand fotbal pe maidan...
Vorbind despre marile performante ale anilor 60 , de cele 4 titluri consecutive, de primul event din istorie, Ion Pircalab spunea:"Echipa care a obtinut cele 4 titluri consecutive din anii 60 a fost cea mai buna.Meritul cel mai mare l-a avut antrenorul Traian Ionescu, cel care ne-a adus la echipa pe mine, pe Dumitrache, pe Dinu si pe Lucescu. Avea un ochi extraordinar.Cei care intrau pe teren pentru Dinamo faceau o echipa. Jucam pentru noi , pentru glorie, nu pentru bani."
La 83 de ani Traian Ionescu a plecat dintre noi...Dumnezeu sa-l odihneasca....
marcher
Oct 6 2006, 01:17 PM
Intarziat-neintirziat, topicul e bine venit si fara tagada, un semn de recunostinta, pentru cel care, in opinia mea, a pus bazele formatiei ce-a dat grosul echipierilor nationalei din 70. Din pacate, daca scriai un topic despre nu stiu ce mascarici de antrenor, de la nu stiu ce formatie, care in acelasi timp, pezevenchiul, are contract de jucator cu altii...multi se inghesuiau sa-si dea cu parerea. Din pacate insa, marile valori sînt in general uitate si acum la 40 de ani de la marea echipa Dinamo, construita de nea Traian, praful s-a pus peste performantele sale si doar cei cu tamplele nitel carunte isi mai aduc aminte de el. Dumnezeu sa-l ierte
Cai Lun
Oct 6 2006, 05:16 PM
Sa se odihneasca in pace. Am speranta, ca vazand echipa Dinamo pe care o lasa in urma, a trait o bucurie in plus!.. si datorita lui existam si e bine sa ne cinstim eroii. TOTI eroii..
bigbobo
Oct 7 2006, 10:57 AM
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
redlady08
Oct 7 2006, 02:48 PM
Din pacate nu am apucat sa vad performantele realizate, dar din cate a prezentat Cosmin imi dau seama ca a fost un om deosebit si un adevarat profesionist, toata stima si respectul meu.....pacat ca nu se face mai mult la club si pentru aceste legende.
D-zeu sa-l odihneasca in pace!
hunter
Oct 7 2006, 05:27 PM
sa descoperi jucatori ca Dinu,Dumitrache,Lucescu si sa castigi 4 titluri consecutive nu e putin lucru...
Dumnezeu sa-l odihneasca...
Bine a spus Cosmin, Traian Ionescu a plecat sa antreneze in Rai alaturi de Dumitru Nicolae-Nicusor...
dinamodgirl
Oct 7 2006, 07:01 PM
Dumnezeu sa-l odihneasca...
iuliu
Oct 8 2006, 03:57 PM
Ne-a parasit Traian Ionescu , marele antrenor si "ghicitor" de talente.
In anii 50 fotbalul romanesc a fost dominat de echipa Steaua ( CCA )
Dinamo reusise sa "ciupeasca" un campionat si o cupa si... cam atat.
Dar in 1959 a sosit la Dinamo un antrenor oarecare. L-am primit cu scepticism , cum poate fi antrenor un fost portar ? Dar cand a plecat a lasat in urma o echipa care dominase clar fotbalul anilor 60 si jucatorii adusi de el vor domina si fotbalul anilor 70.
Traian Ionescu a fost adeptul unui sistem de joc cinic , construind in primul rand o aparare care nu lua goluri si bazandu-si jocul de atac pe contraatacuri. Ceea ce l-a ridicat peste alti antrenori a fost un ochi fantastic in a descoperi mari talente , el aducand la Dinamo jucatori necunoscuti care peste ani au devenit mari vedete ale fotbalului romanesc.
In 1960 a facut un schimb cu Rapid , aducandu-l pe Gh. Ene , jucator excelent , dar eliberand pentru el singurul fundas central pe care-l avea in lot ( Motroc care va juca multi ani la Rapid) Parea curata sinucidere , dar Tr. Ionescu avea raspunsul pregatit : L-a retras pe post de stoper pe mijlocasul stanga , Nelu Nunweiller , introducand in mijloc pe Lica Nunweiller. Rezultatul "improvizatiei" : cuplul CAINILOR ROSII apararea impenetrabila care va aduce echipei 4 campionate consecutive. In acelasi an a adus un portar necunoscut , Datcu , care va juca 8 ani la Dinamo si la nationala.
In 1961 a adus de la UTA un tinerel de 20 ani , titularizandu-l pe extrema dreapta. Numele lui era Parcalab , care in curand va deveni una din cele mai bune extreme dreapta din Europa. In 1963 a adus la echipa o extrema , desi la Dinamo jucau extremele echipei nationale ( Parcalab si Haidu ) Numele lui era Mircea Lucescu viitorul capitan de pe Wembley.
In acelasi an Fratila a devenit titular. In 1964 inaintea unui meci decisiv pentru titlu , Tr. Ionescu l-a titularizat pe Radu Nunweiller , dandu-i la 18 ani postul de coordonator de joc. In 1965 a adus un jucator slabut , declarand ca in 2 ani va fi spaima apararilor. Numele lui Florea Dumitrache.
In 1966 a gasit la Targoviste un mijlocas necunoscut , pe nume Cornel Dinu , iar in 1967 l-a adus pe Boc ( nu e vina lui ca Boc a "disparut" atat de repede) . In sfarsit in 1971 i-a adus pe Sandu Gabriel , Florin Cheran , Al. Moldovan si Al. Satmareanu.
Asadar Datcu , Nelu Nunweiller ( schimbare de post) Lica Nunweiller , Gh Ene , Parcalab , Fratila , - baza echipei celor 4 campionate consecutive , Dinu , Radu Nunweiller , Lucescu ,Boc Dumitrache - baza generatiei Mexico 1970 , Al Moldovan , Florin Cheran, Al Satmareanu si Sandu Gabriel care vor fi baza echipei anilor 70.
Ce ar fi ajuns Dinamo fara acesti jucatori si ce ar fi ajuns acesti jucatori fara Traian Ionescu ? Majoritatea lor ar fi ajuns niste jucatori oarecare.
Pentru ceea ce a facut Tr. Ionescu la Dinamo , pentru jucatorii pe care i-a adus si i-a crescut , eu il consider pe Tr. Ionescu drept cel mai valoros antrenor dinamovist al tuturor timpurilor.
Disparitia lui e o grea pierdere pentru familia dinamovista.
Odihneasca-se in pace
iuliu
Oct 10 2006, 05:01 PM
Sper ca la urmatorul meci disputat pe Dinamo , jucatorii si suporterii vor pastra un moment de reculegere pentru marele Traian Ionescu. Ar fi cazul si ca jucatorii sa poarte un semn de doliu .
In religia mozaica exista obiceiul ca daca cineva a avut vreo divergenta cu cel decedat , sa vina la inmormantare si sa-si ceara scuze .
Eu nu l-am cunoscut personal pe Tr. Ionescu , dar daca as fi putut ajunge la inmormantare , mi-as fi cerut scuze pentru multe. Pentru ca in primii 8 ani n-am fost de acord cu nimic din ce-a facut la Dinamo.
- Ce sistem de joc e asta sa nu iei gol ? Noi trebuie sa atacam , sa marcam , sa facem spectacol , sa... (parca aud si azi astfel de afirmatii ?)
- Cum se poate sa-l trimiti pe banca de rezerve pe un portar de echipa nationala , Utu si sa aduci in loc un oarecare Datcu de la Constanta ?
- Ce ideie prosteasca sa iei un mijlocas consacrat , de doi ani titular la echipa nationala , Nelu Nunweiller , si sa-l pui sa joace stoper ? Cu asta dam complet peste cap linia de mijloc si avem si o gaura enorma in aparare.( "gaura" a devenit unul din cei mai buni "libero" ai fotbalului romanesc)
- Pustiul ala de la Scoala Sportiva , Mircea Lucescu, e extrema , cum o sa joace la Dinamo care are extremele nationalei. ?
- Cum poate fi Radu Nunweiller la 18 ani coordonatorul echipei ? Si asta exact intr-un meci decisiv in care putem pierde titlul ( 5-2 cu Rapid ! )
- Avem la Dinamo mijlocasi ca Petru Emil , Gergely , O. Popescu si R. Nunweiller. Cine mai are nevoie si de ciolanosul ala de la Targoviste , Cornel Dinu ?
- Avem centrii ca Gh. Ene , Fratila , Grozea , Daniel Ene , Nutu si tocmai pricajitul ala mops , Florea Dumitrache , o sa fie spaima apararilor ?
Aici s-au oprit divergentele mele cu Tr. Ionescu , pentru ca in sfarsit am inteles cine a avut dreptate si cine a gresit.
Iarta-ma Traian Ionescu.
iuliu
Aug 23 2007, 06:15 PM
Fotbalul romanesc al anilor 1950-1961 a fost dominat clar de doi mari portari : Voinescu si Toma , amandoi de la C.C.A. - vechiul nume al echipei Steaua.
Ciudat , dar nu se poate spune ca unul a fost titular si celalalt rezerva , ambii si-au impartit frateste poarta clubului lor si poarta echipei nationale . Au fost situatii in care de exemplu duminica in meci de campionat Voinescu era titular cu Toma rezerva , iar miercuri in meci al echipei nationale Toma era titular cu Voinescu rezerva.
La numai cativa ani dupa ce amandoi au abandonat fotbalul , Voinescu a fost considerat ( pe drept ) unul din cei mai mari portari din fotbalul romanesc , in vreme ce Toma a fost ( pe nedrept ) pur si simplu uitat ! Mi-e greu sa gasesc o explicate . Poate ca Voinescu e un nume deosebit , in vreme ce Toma e un nume relativ comun . Sau poate mai degraba pentru stilul lor de joc , foarte diferit . Voinescu era un portar de instinct si reflexe , cu plonjoane extraordinare , de multe ori a salvat goluri sigure scotand mingea " cu varful degetelor " si astfel de faze raman in memorie. Toma n-avea nevoie sa plonjeze in disperare , plasamentul si anticipatia fazei il aduceau mereu acolo unde ajungea si mingea si astfel de faze se uita repede.
Pana la sosirea celor doi , portarul echipei C.C.A. s-a numit... Traian Ionescu , care a preferat sa plece decat sa fie al treilea portar . Daca Voinescu si Toma nu veneau la CCA , poate ca Tr. Ionescu ar fi ramas antrenor la Steaua si... mi-e si frica sa ma gandesc cum ar fi fost scrisa istoria lui Dinamo.
Cai Lun
Aug 23 2007, 07:05 PM
UAU! Asta cu Traian Ionescu e chiar tare! Habar n-aveam...
Sper ca nu e cu suparare, Iuliu, dar postul tau cred ca isi are rostul in acest topic. Vroiam sa te intreb, oarecum off topic, poti face o comparatie intre Voinescu si Lobont? Ce parere ai despre Lobby al nostru? (Presupunand ca din cand in cand il mai vezi pe Lobont la TV...)
dudu1961
Aug 23 2007, 07:41 PM
Dumnezeu sa-l odihneasca ! Spre rusinea mea nu stiam aceste lucruri despre Traian Ionescu , am aflat de la voi si eu pentru asta va multumesc !
iuliu
Aug 27 2007, 02:26 PM
CaiLun salut
Suntem complet off-topic , mai ales inaintea meciului de maine . Sper sa aranjezi tu o pila si sa scapam de pedeapsa.
E greu de comparat jucatori care au evoluat la 50 de ani unul de altul . Cel mai vechi va avea mereu avantajul unei aure de legenda. Dovada : tu nu l-ai vazut pe Voinescu si totusi il consideri unul din cei mai mari portari romani. Tatal meu avea insa alte legende , doi portari de prin anii '30 , Pavlovici si David , pe care-i considera mai buni decat Voinescu sau uitatul Toma.
Pe Lobont l-am vazut foarte putin , in anul event-ului si in editia trecuta. E un portar foarte bun , care da multa siguranta apararii. Are ceva din stilul lui Voinescu , stil de portar " de varful degetelor " care scoate in ultima instanta goluri sigure prin plonjoane imposibile . La iesirile din poarta e mai precis decat Voinescu .Din punctul meu de vedere , doar doua sezoane ( si alea incomplete ) la Dinamo il plaseaza deocamdata sub Datcu sau Moraru. Desigur Lobo are avantajul ca inca mai joaca si sper sa-mi dea inca multe motive sa-mi schimb parerea ( ce bine ar fi sa inceapa de maine seara si sa continue in grupele CL )
Voinescu a fost o legenda , multi mergeau la meciuri doar ca sa-l vada aparand . Lobont nu va fi o legenda , dar nu din vina lui , noi ne-am schimbat. In epoca televiziunii pe cablu sau pe satelit , cand daca ai timp poti urmari vreo zece meciuri de fotbal pe saptamana , " legenda " s-a cam tocit.
Pentru mine ultima " legenda " a fost Dumitrache
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.