Help - Search - Members - Calendar
Full Version: NELU NUNWEILLER
Comunitatea virtuală a suporterilor dinamoviști > DinamoMania :: Dinamo echipa noastra > Glorii dinamoviste
Haita
In urma unei discutii avute cu dl. Presedinte Badea, acesta s-a aratat de acord, ca pe viitor peluza sud sau vestiarul echipei sa poarte numele marelui caine rosu NELU NUNWEILLER.

Va rugam sa va exprimati opinia dvs aici in legatura cu acest proiect. Rezultatele sondajului si raspunsurile dvs vor fi transmise Consiliului de Adminstratie a lui FC DINAMO BUCURESTI!
marcher
Mai bine i-ar zice fratii nunweiler
COSMIN C
E imbucurator ca , in sfarsit, conducerea lui Dinamo pare sa fi auzit vocea suporterilor. Sper sa nu fie vorbe in vant, ca avem podu plin de promisiuni neonorate. Sper ca acest proiect nu va ramane inchis intr-un sertar, si scos doar pentru a ni se flutura prin fata ochilor, din cand in cand, pentru a mai linisti spiritele.
Nelu Nunweiller, merita mult mai mult decat un nume de peluza sau de vestiar.
Cum optiunile sondajului astea sunt, votez pentru "Vestiarul Nelu Nunweiller". Pentru ca in vestiarul acela "Marele Caine Rosu", a trait emotiile dinaintea meciurilor, bucuria victoriilor si amarciunea infrangerilor....
Dar de ce nu "Fundatia Nelu Nunweiller"?
f_rares
mai bine suna Peluza Nelu Nunweiller,decat Vestiarul...
Ar trebui k peluza sa poarte numele lui,deoarece va fi mai des amintit numele lui,si vom avea ambele peluze cu nume de mari simboluri dinamoviste.Ar fi de vis....PCH si PNN,sau PN,cum sa prescurtam?? 010.gif
e un inceput,dar se poate face mult mai mult pt aceste mari simboluri...pentru TOATE!!
RED75
QUOTE(marcher @ 18 Feb 2006, 10:28) *
Mai bine i-ar zice fratii nunweiler

Sau pur si simplu Nunweiler
Cai Lun
Pai haideti repede, ca daca nu se trezec tinerii si or sa propuna sa ii zica "Florentin Petre".. tongue.gif
RED75
Nu este momentul acum, dar cred ca si Piticul isi merita pe deplin locul.
Dintre cei pe care i-am prins eu in activitate el si-a legat cel mai mult cariera de culorile alb-rosii
Diabolik_kidd
Da corect petre merita si el acest lucru insa nu chiar acum .Sunt fericit ca oameni din conducere au avut timp sa asculte si de suporteri
hunter
oricum Nelu Nunweiller merita mai mult...nu-mi amintesc ca Numweiller sa se planga din 2 in 2 zile de salariu si sa ne ameninte ca pleaca....
rednorth
Nici eu nu-mi amintesc ca lui Nelu Nunweiller sa i se fi propus de conducerea clubului sa se faca reporter de teren sau prezentator de stiri.
red_dogvitan
Cel mai potrivit ar fi prin numirea peluzei sud HAITA_DINAMO.gif
Diabolik_kidd
verystrange.gif verystrange.gif verystrange.gif mda si eu sunt de aceeasi parere.Ar fi frumos sa avem si o alta peluza numita dupa o fosta mare glorie
red_dogvitan
Dupa parerea mea NELU NUNWEILLER ar trebui seful galeriei peluzei din sud pentru ca merita aceasta onoare beerchug.gif
Nexus
cred ca jucatorii ce au adus glorie echipei Dinamo merita mult mai mult din partea actualei conduceri....si pribntre ei se afla si Nunweiller
reddog26
ESTE O IDEE EXCELENTA
doggyy86
AR FI SUPER TARE!!!!!
ASA NE VOM AMINTI MEREU DE CEI CE AU FOST CU SUFLETUL ALATURI DE NOI!!!!!

FORTA DINAMO!!!!!! HAITA_DINAMO.gif HAITA_DINAMO.gif
Lupu
[color=#FF0000]Ar fi frumos ... sa ne amintim de cei care cu au pus suflet in tot ce au facut la Dinamo - Idee EXCELENTA jester.gif
cpc
Nu prea stiu cum sa incep dupa ce am vazut interviul cu Nelu Nunweiller si Titi Fratila de pe prima pagina...poate cu o parere de rau ca nimeni nu a postat nimic de atunci desi la alte topics e inghesuiala mare....asta este, fiecare in functie de preferinte.

Ma bucur in primul rand ca azi de ziua lui Dinamo am putut auzi lucruri noi despre clubul meu de suflet si am invatat istoria "cainilor rosii".
Cateva ganduri ce mi-au trecut prin minte pe durata interviului:

- cum cei doi au depanat povesti cu o atata simplitate si modestie de parca nu de numele lot se leaga mari performante la Dinamo! E mare lucru ca faima si banii sa nu te schimbe.

- stau inca sa ma intreb cum poti retine atatea detalii despre fiecare meci desi au trecut anii....mi-a placut ca intervievatorul i-a mai incurcat pe ici- pe colo, dar cei doi au facut fata cu brio...BRAVO lor!

- o afirmatie care mi-a placut despre dinamovisti - "noi oricum eram mai destepti decat ceilalti si aplicam diverse tactici pentru adversari "...

- faza ca antrenorul care venea acasa sa controleze ce fel de mancare aveau la cina a fost tare....acum ma intreb daca s-ar mai repeta cu Rednic nu ar gasi mare lucru ca nimeni nu mai gateste acasa-)

La inceputul interviului Titi Fratila scria ceva pe un carnet....oare ce era? parea ca un scolar care a fost surprins la lectie, dar pana la urma s-a descurcat de minune.

In final, as avea o sugestie pentru inca o intrebare daca se mai fac interviuri cu gloriile dinamoviste....poate ne ajuta pe cei tineri:

"Daca ar fi sa spuneti intr-un cuvant ce inseamna Dinamo pentru dvs. ce ati spune?"

Mi-ar placea sa aud cum cuvinte ca onoare, blazon prind viata....
COSMIN C
cpc, pentru ei Dinamo inseamna viata, n-am nici o indoiala ca asa e.
Cai Lun
Ca si in cazul lui Dumitrache, Nunweiller nu spune cuvinte mari, iar daca l-ai pune sa spuna despre Dinamo intr-un cuvant, nu cred ca ar putea. Asta e o intrebare pentru Dinu. Nunweiller ar putea in cel mai fericit caz sa se ridice in picioare si sa zica: "iata-ma!" Am mai spus-o. El defineste dinamovismul. Prin felul sau de a fi, de a gandi, de a se manifesta, prin comportament, el e simbolul cel mai bine creionat al dinamovismului.

In vorbirea lui blajina, simti forta "cainelui" care e gata sa iti rupa gleznele daca te vede cu mingea la picior. E aprig, cand vorbeste despre Dinamo si despre cum juca pentru Dinamo, il simti cum te domina. Si el e in continuare capitan. El este precursorul lui Hildan. Se aseamana foarte bine. Fratila il priveste in continuare ca pe un capitan, iar Nunweiller se comporta fata de el si cei care mai sunt in generatia lor ca un capitan. Niciodata Fratila nu l-a intrerup pe Nunweiller in timpul interviului, dar l-a completat. "Neamtul" (cum ii spune Fratila) insa l-a intrerupt. "Unicul capitan este Catalin Hildan", dar asta in echipa dinamovistilor de dincolo de moarte. Aici, intre cei vii, Nunweiller este cel mai indreptatit sa poarte banderola.

Desi la varsta sa, Nunweiller e inca un barbat mandru, autoritar. Desi se exprima cu modestie si este un caracter de exceptie, in conversatie el este cel care impune ritmul. Daca Dumitrache iti vorbea despre cum sa fii dinamovist, Nunweiller iti poate arata si daca ar face-o, cel mai bun exemplu ar fi sa se arate pe sine. Ca om, ca sportiv, ca suporter!

Trebuie sa il aveti fata in fata ca sa realizati forta prezentei sale. E ca un caine care se intoarce de la vanatoare satul. Mereu el e primul care muta, primul care intra, primul care iese pe usa... si se impune fara efort, doar prin prezenta...

In fine, ma invart in jurul cozii. Nu pot sa termin caracterizarea doar cu ajutorul cuvintelor...
Eu unul am ramas cu senzatia ca el e constient de faptul ca poarta pe umeri, precum Atlas, globul alb-rosu al "cainilor". Si asta fara sa se incovoaie. Stie ca e parintele nostru si culmea, nu se lauda. Insa iti dai seama de acest lucru doar privindu-l. Un asemenea om putea fi doar dinamovist.
iuliu
Urmarind interviul cu Nelu Nunweiller poate veti intelege de ce am afirmat de cateva ori ca pentru mine NELU NUNWEILLER A FOST CEL MAI VALOROS FOTBALIST DINAMOVIST AL TUTUROR TIMPURILOR .
A fost o prezenta care s-a impus in teren si se impune si acum , dupa 40 ani .
Desi nu l-a vazut jucand , Cai Lun l-a caracterizat perfect . Eu l-am vazut la treaba pe " cainele gata sa-ti rupa gleznele " ( nu , nu era un cotonogar , pur si simplu fotbalul anilor 60 era cu mult mai dur decat cel de azi si unui adevarat fundas i se stia de frica ) .
Nu prea arata ca are peste 71 ani , fizic nu s-a prea schimbat . Desigur parul nu mai e roscovan , dar cand vorbea despre fotbal parea gata sa-si scoata haina , sa imbrace un tricou cu nr. 3 ( sa nu uit , cu manecile suflecate pana la coate ) si sa intre in teren.
Calm , mi s-a parut ca s-a enervat doar cand reporterul i-a pomenit de porecla " cainii rosii" si il inteleg pentru ca actuala stema isi are originea intr-o insulta : " roscovanii aia doi , Nelu si Lica , sunt rai ca niste caini "
Imi permit sa-i reprosez ceva , o modestie exagerata. A fost gata sa vorbeasca despre greseli , momente grele , dar cand a fost vorba de succese , meciuri mari , ( meciul cu Bulgaria din 64 , returul cu Inter din 65 , tot campionatul din 1971 ) parca i-a fost teama sa vorbeasca despre ele.
O.K. , pentru asta sunt eu aici.
Leaveyou
QUOTE(iuliu @ 21 May 2007, 13:09) *
Imi permit sa-i reprosez ceva , o modestie exagerata. A fost gata sa vorbeasca despre greseli , momente grele , dar cand a fost vorba de succese , meciuri mari , ( meciul cu Bulgaria din 64 , returul cu Inter din 65 , tot campionatul din 1971 ) parca i-a fost teama sa vorbeasca despre ele.

Cred că este vorba de bun simț. Muuult bun simț. Aș fi bucuros să văd și la cei de astăzi modestia lor.
Capirossi
QUOTE(iuliu @ 21 May 2007, 13:09) *
A fost gata sa vorbeasca despre greseli , momente grele , dar cand a fost vorba de succese , meciuri mari , ( meciul cu Bulgaria din 64 , returul cu Inter din 65 , tot campionatul din 1971 ) parca i-a fost teama sa vorbeasca despre ele.

Cu voia lui Dumnezeu va exista si continuarea acestui interviu.
iuliu
Sper si eu ca acest interviu s aiba continuare. Avem mult de invatat din interviurile cu Nelu Nunweiller , pacat ca sunt atat de rare. In urma cu un an si jumatate , dupa un interviu in care ne-a povestit istoria cupei din 1968 , a existat ideea de a-l face un fel de comentator permanent pentru Dinamomania . A urmat returul catastrofal de acum un an si... mai bine ca n-a comentat , dar acum poate ar fi timpul sa se revina la ideie .
Cai Lun
Cu el nu vom face aceiasi greseala ca in cazul lui Dumitrache!
Leaveyou
Dacă este vorba de conducerea lui Dinamo nu m-aș încumeta să pun pariu.
Haita
Ciudat, dar aproprierea meciului cu Steaua imi aduce aminte de Nelu. Adevarul este ca pe el Dudu si Dumitrache stelistii chiar i-au respectat si admirat. La ultimul meci, cel de retragere galeria lor chiar l-au aplaudat.

De-ar avea si jucatorii actuali ceva din darzenia lui Nelu. Cosmin, Adi pe cand un nou interviu cu Nelu si poate si sa-i reamintim lui Badea de promisiunea facuta?
COSMIN C
Promisiunea?.... Pai Badea a facut de-a lungul timpului atatea promisiuni ca ne-ar trebui doua zile sa i le reamintim pe toate...
Cai Lun
Haita, daca te referi la promisiunea cu fundatia, atunc isa stii ca ea a fost pusa in practica. Dupa meciul cu steaua va aparea un interviu cu Florin Cheran, presedintele respectivei Fundatii, care apropo, se refera la sportivii dinamovisti, nu doar la fotbalisti...
iuliu
Cai Lun salut
revin la topicul inchis al concursului Dinamo 1948
De fapt am scris ceva pe 4 mai la Off topicuri pentru A.R.U. , se pare ca nimeni nu intra acolo , asa ca reiau aici.
Dupa cum ai scris , n-au fost 6 frati Nunweiller la Dinamo .
Cei doi frati mai mari , Constantin si Dumitru n-au ajuns la prima echipa .
Cred ca Dumitru a jucat in B la Dinamo Obor . Eram convins ca si Constantin a jucat acolo , dar in interviul lui ( pe care nu mi l-ai trimis... ) Lica spune ca a facut numai box , nu si fotbal .
Cariera la prima echipa au facut Nelu , Lica si Radu . Portarul Victor a fost un singur sezon la Dinamo , in 1964-65 si are un titlu de campion in care insa n-a jucat nici un meci oficial ( in cateva meciuri Utu era accidentat si Victor a fost rezerva lui Datcu dar n-a intrat in joc ) . Victor a facut totusi cariera in B la Dinamo Victoria Obor . La sfarsitul campionatului revista Sport publica fotografia lotului echipei campioane cu 4 frati si intr-o fotografie separata , o "scara a magarilor" cu 5 frati Nunweiller , in care aparea si mezinul , al saptelea frate , Edi sau Hedi , care a fost un timp pe la echipa de juniori dar n-a facut cariera fotbalistica la nici un nivel . Presupun ca daca nu-l chema Nunweiller n-ajungea nici acolo .
Cat despre prima echipa din 1948 , formatia e corecta dar nu si impartirea pe posturi . Pe atunci se juca in sistemul WM , cu 3 fundasi , 2 mijlocasi si 5 inaintasi , Deci :
portar Ivan
fundasi Ambru , Angelo Niculescu ( viitorul mare antrenor ) , Novac
mijlocasi Ignat , Siclovan
inaintasi Farkas , Ozon , Bartha , Moisescu , Naciu
Cai Lun
Da... imi cer scuze ca nu am vazut acel mesaj...

Eu am scris la final pe acel topic, ceea ce am inteles de la Lica, la interviu (care interviu e pe drum, apropo... icon_mrgreen.gif ). Inteleg deci ca tu spui ca, intr-un fel sau altul, toti cei 6 au trecut prin curtea lui Dinamo? Adica pe la diverse echipe, inclusiv juniori?

Oricum, cred ca se intelegea in discutie era prezenta lor in priam echipa... (dar asa patesti cand faci intrebarile cu gandul la Lobont, nu-i asa, Cristina? )
iuliu
Avand in vedere varsta mea , primii doi frati si-au desfasurat activitatea sportiva inainte de " perioada Iuliu " . Pentru mine dinastia Nunweiller incepe in 1956 ( aveam 8 ani ) cu aparitia lui Nelu Nunweiller la prima echipa a lui Dinamo .
Deci daca Lica afirma ca primul frate , Constantin , n-a jucat fotbal , desigur stie mai bine ca noi . poate a fost legitimat la Dinamo ca boxer .
Imi aduc vag aminte de un interviu acordat de Nelu revistei Sport prin 1966 . Despre primul frate scria ca a fost polisportiv si ca a incercat multe sporturi , inclusiv box , dar n-a pomenit daca a jucat fotbal sau nu si la ce nivel . In acelasi interviu Nelu afirma ca antrenorul de la Tanarul dinamovist , Petre Steinbach ( un excelent antrenor de juniori , a format multi jucatori ) ii considera drept cei mai talentati dintre frati pe Dumitru si pe Lica , care erau mai tehnici decat Nelu . De aici reiese ca al doilea frate a trecut pe la Dinamo , cel putin la juniori , dar n-a fost in lotul primei echipe .
In alt interviu prin 1968 ( cu ocazia aniversarii a 20 ani ) mama celor 7 frati povestea cum e sa cresti atatia copii sportivi si printre altele scria ca " nu de mult mezinul Edi m-a anuntat ca s-a inscris la juniorii lui Dinamo si mi s-a parut firesc " . deci si Edi a trecut pe acolo , dar in mod sigur n-a facut cariera , n-am auzit nimic despre el . Numele Nunweiller a fost probabil suficient pentru a fi primit la juniori , dar atat , nu putea compensa lipsa de talent .
Intrebarea e confuza si eu am inteles ca e vorba de echipa mare a lui Dinamo si raspunsul corect si complet ar fi : Trei in prima echipa ( Nelu , Lica , Radu ) si inca unul in lot fara meciuri oficiale ( Victor ) .
Daca intentia intrebarii a fost cine a jucat NUMAIla Dinamo , raspunsul corect este : nici unul . Toti cei patru de mai sus au trecut si pe la alte echipe : Nelu la Fenerbahce , Lica la FC Bacau , Victor la U. Cluj si Radu la Viitorul si la Corvinul Hunedoara .
Las-o in pace pe Cristina !!!!
Cai Lun
Hm... într-adevăr, și Lică voorbește despre Constantin că a fost poliportiv. A amintit și de volei dacă nu mă înșel... Însă eu am avut senzația din vorbele sale că Victor a apărat poarta primei echipe. În fine...

Straniu pentur ziua de azi mi se pare lejeritatea cu care în trecut sportivii aveau înclinații polisportive. Cele mai celebru exemplu: Flroin Cheran - un subiect pe care il vom aborda separat, in curand, pe prima pagina.
iuliu
In editia de campionat 1964-65 Victor a fost al treilea portar al echipei , dupa Ilie Datcu si Iuliu ( ce nume frumos are ) Utu .
A aparat poarta primei echipe in cateva meciuri amicale de pregatire si poate si in ceva meciuri de cupa , dar in mod sigur in nici un meci de campionat . Acesta e motivul pentru care apare in fotografia echipei campioane ( era in lot ) dar nu apare printre jucatorii pe care Cosmin C. i-a notat drept castigatorii campionatului .( n-are nici o prezenta in campionat )
Cheran a fost sprinter , alerga bine pe 100 metri si asta s-a vazut si atunci cand a jucat fotbal si reusea sa prinda din urma cele mai rapide extreme .
Am mai avut un asazis polisportiv , numit Parvu , fusese aruncator de ciocan . A jucat fotbal ca fundas lateral sau stoper , nu vreau sa scriu prea mult despre calitatile lui fotbalistice ( au trecut de atunci 40 ani ) atata doar ca se misca in teren cu eleganta si viteza unui aruncator de ciocan ...
dudu1961
Cheran , da , dumnezeule parca nu avea plamini in el !
cpc
@ Dragii mei (iuliu si Cai Lun)

Ma bucur ca am clarificat detaliile legate de fratii Nunweiller si cati au jucat sau au fost in trecere pe la Dinamo.

Legat de interviu (o sa fie pe drum in cateva zile....pe acelasi drum lung ca si tricoul dar va ajunge cu siguranta) icon_lol.gif
iuliu
Cu multa intarziere am gasit pe site interviul acordat de Nelu Nunweiller pentru TVR . Ca intotdeauna cel care a fost o data idolul meu m-a impresionat prin siguranta , calm , prin forta pe care o simti sub linistea lui si prin modestie . Aici insa a exagerat . Cand prezentatoarea l-a intrebat care e cel mai bun meci al carierei lui , eu stiam care va fi raspunsul : Bulgaria – Romania 0-1 in primavera lui 1964 , meciul calificarii la JO Tokio 1964 . Nelu a spus ca a jucat foarte bine si… atat . Aici sunt suparat pe el pentru ca a mai fost ceva in acel meci
Bulgaria era o echipa puternica , favorite confruntarii cu noi . Jucase la Mondialele din Chile 1962 si se va califica si la Mondialele din 1966 .
Primul meci la Bucuresti s-a terminat cu numai 2-1 pentru Romania , scor minim care in acele vremuri era considerat fara nici o sansa de calificare . A venit revansa la Sofia .
Prin minutul 30 Nelu Nunweiller s-a accidentat grav , spargandu-si arcada . in acele vremuri in meciuri oficiale nu se admiteau schimbari de jucatori , doctorii au incercat sa-I opreasca sangele cu un bandaj , dar n-au reusit . Ne vedeam in 10 oameni sau in orice caz cu un jucator accidentat care va face figuratie in teren . 10 oameni ?? Figuratie ?? Nu cand e vorba de un Nunweiller . Nelu a revenit in teren si a jucat tot restul meciului cu capul spart si cu sangele curgandu-i pe frunte si pe fata . A facut un meci fantastic , a condus apararea , a continuat sa loveasca mingea cu capul de parca n-ar fi avut nimic , s-a luptat cu atacantii bulgari si i-a anihilat . In final Romania a castigat in deplasare cu 1-0 si s-a calificat la olimpiada . Nelu , de departe cel mai bun de pe teren , a iesit de pe teren complet epuizat , tricoul era colorat in rosu de sange . Abia a doua zi am vazut in Sportul fotografia lui luata de aproape si m-am speriat de cum arata . Si m-am mai speriat de ceva : Dinamo era in lupta pentru titlu , avea nevoie de el si era clar ca va lipsi in urmatoarele meciuri , poate o luna . Va lipsi ?? O luna ?? La 10 zile dupa meciul de la Sofia si dupa o singura absenta Nelu revenea in teren , avea o misiune de indeplinit , sa-si conduca echipa la eventul din 1964 .
Si o nota personala . La inceputul emisiunii au fost prezentate cateva fotografii si un film in care Nelu , inconjurat de suporteri , ridica o cupa . M-am uitat foarte atent la acel film , am incercat sa ma descopar in el , pentru ca am fost acolo . Este finala cupei din 1964 , premierea si eu am fost pe undeva foarte aproape de Nelu cand a ridicat cupa . N-am reusit sa ma gasesc , probabil ca altii m-au acoperit , sau poate ca am uitat cum aratam pe atunci , un copil de nici 16 ani .
Cai Lun
Iuliu, eram curios sa aflu daca esti de acord cu ce spunea Marina Almasan, legat de viata fostelor glorii de dupa momentul retragerii in debutul emisiunii respectve (cuvinte scrise probabil de Geo Ratschi). In esenta, cam acestea erau cuvintele: datorita recompenselor materiale modeste, sportivii aceolor vremuri (fotbalistii, in cazul nostru) ramaneau in continuare in cadrul clubului la care au jucat, sau in orice caz, in sport, pentru a deveni antrenori, functionari in club sau cautatori de talente.

Asta sa fie motivul pentru care ramaneau conectati, sau pasiunea pentru sport? Ramaneau in domeniu din cauza necesitatilor financiare? Pentur ca daca ar fi asa, inseamna ca erau al fel de materialisti ca si cei de astazi!...
iuliu
Cine suntem noi sa-i judecam pe jucatorii de acum 40 ani ?
Cu totii se numeau sportivi "amatori " , aveau si alte locuri de munca , la ministerele sau intreprinderile care patronau echipa , dar era un aranjament fictiv . Normele comuniste de atunci nu recunosteau profesionismul in sport , pe de alta parte sport de performanta nu se poate face ca o activitate de distractie in orele libere . De fapt jucatorii de atunci erau profesionisti , se ocupau in principal de pregatire , antrenamente si jocuri , iar locul de munca era pe hartie , ca sa aiba de unde-si lua salariul . Fara indoiala castigau mai mult decat un salariat de rand , desi diferenta era cu mult mai mica decat astazi . La sfarsitul carierei de jucator , pe la varsta de numai 32-35 ani , se trezeau fara nici un fel de pregatire sau meserie in afara de sport si in mod firesc isi cautau o ocupatie legata de sport , de fapt de singurul lucru pe care il stiau . Unii au reusit mai mult unii mai putin . Materialisti ? De fapt trebuiau sa traiasca din ceva si au ales sa faca ceea ce stiau cel mai bine si ceea ce oricum stiau mai bine decat altii veniti din afara lumii fotbalistice .
Pe cei mai reusiti dintre ei fostele cluburi i-au ajutat sa se integreze spre beneficiul ambelor parti .
Nelu Nunweiller a fost un excelent antrenor , nu e vina lui ca unul din frati i-a terminat cariera din punct de vedere politic .

Cai Lun
Nu contine numai informatii noi, dar e un articol care merita pomenit pe aici...

Nelu Nunweiller, primul "câine" roșu

de Bogdan Savin (Adevărul)

„Adevărul“ îți prezintă în fiecare săptămână povestea numelor mari din fotbalul nostru. Azi e rândul celui cunoscut ca Nunweiller III, unul dintre cei mai buni fundași din istoria lui Dinamo și a naționalei . Ion Nunweiller, fosta glorie a lui Dinamo, provine dintr-o familie numeroasă, cu șapte frați, toți fotbaliști.
„La 10-12 ani am început să joc fotbal. Proveneam dintr-o familie numeroasă, cu o situație materială grea. Tata ne-a spus să facem școală, să avem o meserie și după aceea să jucăm fotbal. Dar am avut noroc: fratele cel mare, Constantin, era înotător și boxeur. A fost la o gală și a venit acasă cu două pâini și o cupă ruptă... Tata s-a bucurat că a adus ceva de mâncare și el a spus că și din sport poți să câștigi", și-a început povestea fostul apărător al „câinilor".

Apoi, a continuat: „Am ajuns la Unirea Tricolorul trei frați, eu, Lică și Dumitru, dar în scurt timp echipa s-a desființat și ne-am dus la Progresul ICAB. Jucam pe terenul Venus, la «pitici». După o periodă, tot fratele mai mare, care ajunsese contabil la Ministerul de Interne, ne-a adus la Dinamo. Aici, antrenorul ne-a plăcut că aveam calități și eram muncitori și ne-a păstrat. Dar am făcut sacrificii: dimineața eram la strung, la mecanică, să facem o meserie, cum spunea tata, după-amiaza la antrenamente, unde mergeam agățați de tramvai că n-aveam bani de bilet și ne suiam pe tambur de ne frigeau mâinile când se încingea tabla, apoi mergeam la școală, eram la seral la Liceul „Matei Basarab" și ajungeam noaptea acasă. Toate astea numai ca să jucăm fotbal".

Nelu Nunweiller a fost primul fotbalist român important care a jucat în străinătate, la Fenerbahce, în Turcia
„Am ajuns la tineret la Dinamo Obor sau Dinamo 6 cum era cunoscută și, după șase luni, nea Angelo Niculescu m-a chemat la echipa mare. Erau numai vedete: Ozon, Ene I, Călinoiu, toți unul și unul. Eu eram cuminte, să știți că niciodată nu am înjurat un jucător, iar Călinoiu m-a luat pe lângă el. Mi-a zis: «Mă, cum ai mingea, scapi de ea, i-o dai lui Suru și e responsabilitatea lui după aia, să nu o pierzi tu. În plus, el driblează bine și nu-i ia nimeni mingea». Așa am făcut și am prins încredere. Apoi, nea Angelo îi întreba pe colegi dacă sunt bun, dacă au încredere în mine, ei au răspuns afirmativ și mi-am câștigat locul în echipă", a explicat Nunweiller.

„Câinii roșii", porecla pusă de rapidiști
Fosta glorie a roș-albilor a rememorat și ce a făcut cu primii bani din fotbal: „Am luat o primă de 600-700 de lei, era un salariu măricel atunci, chiar de Crăciun se întâmpla, și le-am cumpărat tuturor din familie câte ceva, o cămașă, un pantalon. Atunci, tata s-a bucurat și și-a dat seama că pot câștiga și din fotbal".
Ion Nunweiller ne-a povestit și modul în care și-au câștigat dinamoviștii supranumele de „câinii roșii", sigla actuală de pe steagul clubului din „Ștefan cel Mare". „Eu și fratele meu, Lică, evoluam fundași centrali și eram răi în joc și curajoși. Noi, fiind copii de sași, eram roșcați și, când alergam ne înroșeam foarte tare. Odată, într-un meci cu Rapid, atacanții lor, Dumitriu II și Ionescu, care ne știau de frică și nu-și permiteau să ne dribleze, ne-au întrebat: „Ce sunteți, mă, așa răi? Parcă sunteți niște câini... la cum arătați, sunteți câini roșii". Apoi, suporterii lor au dus vorba mai departe și așa ne-a rămas porecla", a explicat fosta glorie a „câinilor".

"Am fost un deschizător de drumuri, primul jucător care a plecat afară, la Fenerbahce. După mine a plecat și Puiu Ionescu, de la Rapid, în Germania."
Ion Nunweiller, fost fundaș Dinamo

Steaua i-a păcălit la un blat
Nunweiller și-a amintit cum Dinamo a fost păcălită la un meci de Steaua. „La un amical, la pauză conduceam cu 1-0, eu eram căpitan și a venit la mine Gheorghe Constantin și mi-a spus: «Nelule, hai să facem egal». Eu am vorbit cu băieții și am acceptat. Ei egalează și după aceea mai dau un gol. Îi zic, ce facem Gică? Răbdare, e timp, răspunde el. Dar au mai dat un gol și s-a făcut 3-1. Iar îl întreb, ce facem Gică? La fel, e timp... Când mai erau 10-15 minute îmi spune că băieții s-au răzgândit și nu mai vor egal. După partidă, șefii ne-au băgat în ședință, ne-au tăiat indemnizația, ne-au făcut hoți, pungași", a spus Nelu.

Fugăriți de elefanți în Brazilia
Fostul fundaș a bifat 40 de prezențe în tricoul naționalei. Într-un turneu în Brazilia, portarul Voinescu a fost protagonistul unui episod distractiv. „Jucam într-un orășel din Brazilia, iar terenul era lângă o pădure. Un adversar a tras tare peste poartă și Voinescu s-a dus să aducă mingea. Au trecut vreo 10 minute și el tot nu mai venea. Ne-am dus să-l căutăm și l-am găsit transpirat și speriat. «M-a fugărit un elefant și m-am rătăcit», ne-a spus. Am râs cu toții și i-am zis că nu e niciun elefant. «Era o dihanie mare, nu știu ce era dar m-a fugărit», a continuat Țop, cum îi spuneam noi", a relatat amuzat dinamovistul.

Ion Nunweiller
Data nașterii: 09. 01. 1936 / Piatra Neamț
Cariera de jucător: a debutat în Liga I la data de 12 august 1956 (Dinamo București - Dinamo Bacău 2-1); a evoluat la Progresul (1950-1951), Dinamo (1951-1968 și 1970-1972), Fenerbahce (1968-1970)

În Liga I: 279 meciuri /19 goluri
În cupele europene: 26 meciuri / 3 goluri
Echipa națională: 40 meciuri
Cariera de antrenor: Dinamo, Bistrița, Corvinul, Flacăra Moreni, Bursaspor, FC Argeș, Ceahlăul, Baia Mare.
Palmares ca jucător: 5 titluri și 3 Cupe cu Dinamo, un titlu cu Fenerbahce. În ediția 1969-1970 a câștigat titlul de cel mai bun jucător străin din campionatul turc.
Palmares ca antrenor: 3 titluri cu Dinamo, a promovat cu Ceahlăul în Divizia A.

Frații Nunweiller

Nelu libero la Dinamo (Nunweiller III)

Lică stoper la Dinamo (Nunweiller IV)

Victor portar la Dinamo Obor și Dinamo Victoria

Radu mijlocaș la Dinamo (Nunweiiler VI)

Eduard junior la Dinamo

Constantin Dinamo Obor

Dumitru Dinamo Obor
alex91
Va salut pe toti cu respect! De-abia m-am inregistrat si e prima data cand scriu pe DM. Citind acest articol despre D-nul Nunweiller nu pot sa spun decat ca ar trebui sa fim onorati ca sportivi precum domnia sa au evoluat pentru Dinamo si fac parte din marea familie dinamovista. Desi am doar 19 ani, sunt constient de marea mostenire lasata fotbalului si sportului romanesc de asemenea sportivii. Din pacate insa numarul lor devine tot mai mic iar cei de azi nu sunt interesati decat de bani si popularitate.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.