Cai Lun
Jan 29 2006, 11:05 PM
Hai, adunati-va plombele care v-au cazut cand ati vazut titlul topicului.. Gata?
Stiu ca ati intrat doar din stupefactie aici [majoritatea], dar eu cred ca ar trebui sa avem si asa ceva pe forum. Motivul? Sunt unele evenimente culturale si artistice care ar trebui sa faca parte chiar si din din portia zilnica de informatie a unui microbist.
Sunt convins ca am initiat un topic care se va aseza si va ramane intepenit pe postul de lanterna rosie a clasamentului celor mai vizitate discutii, dar cu toate acestea am convingerea ca vor exista si cativa "mohicani"...
Evident ca am si un motiv concret pentru care deschid acest topic. Acesta este faptul ca astazi se sfarsesc cele 3 zile si 3 nopti de sarbatoare dedicate aniversarii lui Wolfgang Amadeus Mozart. Si nu este o aniversare oarecare. Anul acesta se implinesc 250 de ani de la nasterea celui mai mare [probabil] compozitor din istoria muzicii.
In paralele cu acest eveniment sarbatorit la nivel mondial [Mozart face partea din patrimoniului cultural mondial], noi romanii mai avem si o sindrofie a noastra. In aceiasi zi cu Mozart s-a nascut si Florin Piersic. Maestrul a ajuns la varsta de 70 de ani. Ii uram la multi ani, chiar daca probabil nu va citi aceste randuri niciodata...
-------
Incepem aici o discutie despre arta si cultura, presarata cu referinte la evenimentele care merita mentionate..
CyberDog
Jan 29 2006, 11:21 PM
Topicul e binevenit.
Cai Lun, topicul o sa aiba combatanti destui, te vei convinge.
Felicitari pentri idee.
Cai Lun
Jan 30 2006, 01:14 PM
Astazi e sarbatoare la Haimanale!...
In cazul in care nu banuiti despre ce este vorba, am sa va reamintesc eu ca astazi s-a nascut Ion Luca Caragiale. Suntem in 2006, si ca urmare se implinesc azi 154 de ani de la nasterea nemuritorului Nenea Iancu... Inca un motiv de mandrie romaneasca, neicusorule...
alexyutza
Jan 30 2006, 08:19 PM
Felicitari pt topicul propus!!!
Ai uitat insa sa mentionezi ca ieri s-a stins din viata un important om de cultura , unul dintre aceia care au facut cinste tarii prin performantele sale deosebite . Ieri s-a stins din viat nimeni altul decat , marele tenor Ludvic , recunoscut si apreciat pe plan mondial . A fost considerat ca fiind cel mai bun din lume in domeniul sau .
Odihneasca -se in pace !
O mare pierdere pt arta si cultura poporului roman ...
alexyutza
Jan 30 2006, 08:35 PM
Cum am putut sa uit ca azi se implinesc 58 de ani de la moartea lui Mohandas Ghandi Mahatna ? ... care a fost una dintre cele mai impunatoare personalitati ale sec XX .
S-a nascut intr-o familie saraca pe data de 20 octombrie 1869 in Kathiawar / India si a decedat pe data de 30 ianuarie 1948 ( anul fondarii clubului Dinamo ) la New Delhi . A ramas in istorie ca parintele independentei Indiei si initiatorul miscarii de revolta nonviolenta .
Numele Mahatna i-a fost dat de poetul indiat Robindranth Tagore si provine din limba sanscrita , insemnand " mare la suflet " .
bianco_rossa
Feb 1 2006, 04:45 PM
M'am gandit sa scriu si eu despre Brandon Lee, deoarece astazi ar fi implinit 41 d ani.....
Fiul legendarului Bruce Lee si al sotiei sale Linda, Brandon Lee nu a planuit sa devina un star al actiunii ca si tatal sau. Dar ca si el, Lee a fost un talent al artelor martiale si si-a folosit acest talent in industria filmului.
Nascut pe 1 februarie 1965 in Oakland, CA, Lee si-a petrecut primii ani in Hong Kong, unde a invatat Cantonese si a studiat artele martiale Jeet Kun Do. Avea doar opt ani cand tatal sau a murit, si impreuna cu mama si sora lui s-au mutat in Statele Unite. In 1987 a avut prima aparitie intr-un rol Kung Fu in filmul de televiziune The Movie. Apoi s-a reintors in Hong Kong pentru a juca in Legacy of Rage (Long zai jiang hu) (1987).
A mai aparut alaturi de Ernest Borgnine in Laser Mission (1990), de Dolph Lundgren in Showdown in Little Tokyo (1991) si in 1992 a jucat in Rapid Fire.
S'a stins din viata la data de 31 martie 1993 in urma unui tragic accident pe platourile de filmare a celebrului "The Crow"si totul s'a intamplat cu 17 zile inainte de nunta sa cu Eliza Hutton.
Revista "Black Belt" l'a numit pe Brandon...omul anului 1993.
(nu a fost o mare personalitate, nu a fost un om de cultura...dar se incadreaza in domeniul artisticului si de aceea am cresut k merita....)
Cai Lun
Feb 1 2006, 05:25 PM
http://www.gandul.info/2006-02-01/arte/piramida_izbanziihttp://www.pulafashion.com/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*
Doua linkuri care ar trebui sa ne dea de gandit... despre romani..
nunweiller
Feb 1 2006, 06:35 PM
Misto topic. De ce nu vorbiti cu Mister Dinu sa mai arunce cate o vorba din cand in cand?
marcher
Feb 1 2006, 08:29 PM
Buna idee, legat de cultura. Pentru unii, din pacate e ca aia: nici nu stie sa vorbeste si vrea sa fumeza kent
BaD-ReD-DoG
Feb 3 2006, 12:14 PM
Hai ca Dinu ca Dinu da de Becali........E vaide STEAUA lui :)))))))
Cai Lun
Feb 3 2006, 02:09 PM
"Caterinca" nu e nici arta nici cultura, va rog sa va pastrati sobrietatea pe acest topic.
BaD-ReD-DoG
Feb 3 2006, 08:22 PM
Fie Ca Tine Boss !

-----------

nu e nevoie sa ma aprobi...
alexyutza
Feb 5 2006, 09:18 AM
@Cai Lun: Ai propus topicul si acuma ce faci, il lasi in plata Domnului ?
Credeam ca o sa ne furnizezi mai multe date , dar vad ca m-am inselat.....
BaD-ReD-DoG
Feb 5 2006, 01:33 PM
Arta...Nu Prea Stiu...Si Culturaaa....Nici Atat !
Alkaid
Feb 6 2006, 12:09 AM
Intr'adevar ideea topicului e buna, dar sper ca odata cu initierea lui te'ai gandit ca mentinerea lui in viata nu e deloc la indemana oricui. Si ai vazut ca reactiile de genul "cultura? da' ce's nebun?" nu au intarziat sa apara. Mentinerea sobrietatii e greu de realizat atata timp cat fiecare e tentat sa'si dea cu parerea despre subiect, si asta chiar daca nu are nimic de spus. Se stie ca nivelul cultural in Romania este mizerabil, cu atat mai mult in randul celor aflati inca pe bancile scolii (majoritari cred pe acest site), iar celebrele "perle" de la bac sau capacitate nu lasa nici un dubiu in sensu asta. Pt. cine are rabdare:
http://www.culturanet.ro/downloads/rapoart...0PRELIMINAR.pdf E o chestie care cu adevarat te pune pe ganduri. E mult de discutat pe tema asta, dar poate vom reveni asupra subiectului.
Cateva linkuri interesante:
http://ro.altermedia.info/http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page (celebra enciclopedie virtuala - face bine la cultura generala)
http://www.badorgood.com/index.php (pentru amatorii de fotografie artistica)
http://www.observatorcultural.ro/http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/#crank si
http://www.romaniansoccer.ro/ (pentru obsedatii de fotbal)
Cai Lun
Feb 6 2006, 04:07 AM
In timpul scurs intre ultimul ultimul meu mesaj ce continea informatii culturale si ziua de azi, nu s-a petrecut nimic de referinta in domeniul artei si culturii...
Eu intentionez sa bifez aici numai datele de referinta. Putem dezvolta topicul, desigur... daca gasiti ceva interesant faceti-va "treaba"! Daca tinea numai de mine, inchideam topicul de la bun inceput si nu puteati decat sa cititi...
Totusi, ca sa ii fac pe plac alexyutzei.. iata >> pe data de 6 februarie 1961 - Încep tratative între România şi R.D. Vietnam, pentru colaborare economică şi schimb de mărfuri...
Am insa si o informatie mai de "Doamne ajuta"... Pentru cei care au auzit de Gabriel Ţepelea, filolog si membru de onoare al Academiei Romane > astazi se implinesc 90 de ani de la nasterea sa...
alexyutza
Feb 6 2006, 09:22 AM
@Cai Lun: nu fii crcotas

.... am favut acea mica"observatie" pt ca imi lace tpicul propus de tine si m-a surprins oarecum curajul tau de a propune aceasta tema , mai ales ca exista topicul "Filme si Literatura" . Romanul la modul general cand aude notiunea de" cultura " , primul lucru la care se gandeste este literatura , insa asa cum vrei si tu sa scoti in evidenta , notiunea de "cultura "are o semnificatie mult mai mare . In sfera ei este inclusa si literatura .
E bine sa ne mai tina cineva la curent cu evenimentele care se petrec in jurul nostru, sau mai bine zis , sa ne improspateze memoria.....
rednorth
Feb 6 2006, 12:55 PM
Desi cu ceva intarziere, totusi trebuie mentionat faptul ca un mare OM la propriu si figurat ne- a parasit in aceste zile, mai exact pe 29 ianuarie intrand astfel in lumea celor drepti.
Este vorba de tenorul LUDOVIC SPIESS un roman cu suflet si minte de german, care s-a facut remarcat si ca Ministru al Culturii si director al Operei Romane.
Tocmai de aceea voi adauga mai jos o descriere succinta a vietii si personalitatii tenorului facuta de un prieten de-al sau si care dealtel poate fi emblematica pentru intelegerea firii complexe a acestuia.Si ma refer aici, in special la activitatea avuta de el ca manager la Opera Romana.
Fara dubii, prestatia lui ar trebui sa-i inspire si pe preaiubitii nostri conducatori din toate vremurile apuse sau inca vii.
Asadar ,
Într-adevăr, Ludovic Spiess a fost o glorie. În ciuda unor vremuri ostile, a încercat si a reusit să se păstreze corect, cinstit, exigent, vesel. A fost un artist desăvîrsit. Desi binecuvântat cu har divin, a muncit enorm, o viată de om. La Bucuresti a debutat la Teatrul de operetă, în 1962, în Lăsati-mă să cânt, dar talentul său urias si vocea sa extraordinară l-au propulsat si l-au impus rapid pe prima scenă lirică a tării fie că era distribuit în Otello, Rigoletto, Traviata,Dalibor, Pescuitorii de perle, Turandot, Bal mascat, Ifigenia în Aulida, Madama Butterflly, Tosca, Salomeea, Lohengrin... Deja intrase în folclorul locului, pe sema lui se scriau epigrame al căror elogiu friza paroxismul; Un critic muzical mi-a zis/ Că orice divă de prim plan/ De cântă-alăturea de Spiess/ Devine-o mică Cio-Cio-San.
Grand Prix-ul cu care a fost distins în 1964 la Toulouse i-a deschis o carieră internatională de exceptie. Au urmat aproape douăzeci de ani de turnee în aproape toate teatrele lirice ale lumii, zeci de zeci de spectacole, înregistrări, concerte, aprecieri la superlativ. A cântat cu un succes extraordinar la Lyon, Vichy, Bordeaux, Marsilia, Opera din Paris, Opera din San Francisco, Staatsoper din Viena, la Salzburg, Sofia, Wurttembergisches Staatstheater din Stuttgart, la Munchen, Wiesbaden, Basel, Zurich, Teatrul Colon din Buenos Aires, Budapesta,Teatro S. Carlo din Neapole, Termele lui Caracalla din Roma, Teatro di Torino, la Veneția, Moscova, Belgrad, Metropolitan la New York... ( Cred că as câstiga timp dacă as nota unde n-a cântat...) A colaborat cu monstri sacri ai baghetei: Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Roberto Benzi...
Ceea ce foarte putini nu stiu sau stiu, dar nu vor să recunoască din varii motive este că Ludovic Spiess a fost si un manager de mare performantă. Sub directoratul lui, Opera Natională din Bucuresti în a cărei clădire, construită în 1955, nimeni, dar absolut nimeni! , nu catadicsise să văruiasca măcar un perete, într-o jumătate de veac!!! - , a fost restaurată de la subsol si până-n pod. Au fost reparate lifturile, instalațiile electrice și sanitare, au fost înlocuite țevile de apă, cele ale termoficării, s-a revopsit totul, s-au schimbat mochetele, cabinele solistilor au redevenit ceea ce trebuie să fie, s-au schimbat mobilele, instalatiile scenei, oglinzile pătate, fotoliile, s-a reorganizat muzeul...Ca să vă puteti face o idee despre jalnica înfătiare a sălii de spectacol dinainte de numirea ca director general a lui Ludovic Spiess: două săptămâni s-a lucrat numai la desprăfuirea si spălarea pieselor care compun marele candelabru!! Sub conducerea lui Ludovic Spiess totul a fost făcut să strălucească. Neamtul din el a imprimat un stil de conducere autoritar si a cerut o disciplină de fier, care i-a deranjat pe foarte multi dintre aceia care se obisnuiseră cu stilul de conducere permisiv, lasă-mă-să-te-las. La atelierul de tâmplărie s-a pus capăt confectionării cu lemn plătit de Operă - de mobile pentru clienti din oras. La atelierul de croitorie s-a pus capăt cumpărării în nestire a materialelor care nu de putine ori erau transformate în rochii si vândute simandicoaselor sotii ale unor stabi si stăbuleti cu pretentii... Chiulăii, plescarii, închipuitii, inadaptatii si inadecvatii, profitozaurii din toate categoriile au fost pusi pe liber. Solistilor chiar maestrilor ! - care plecau să cânte în străinătate pe bani buni, dar care uitau să vină în tară ca să cânte si în spectacolele aflătoare pe afisul bucurestean, desi se aflau pe statul de salarii al ONB, le-a reviziut contractele. Ceea ce, bineînteles că i-a deranjat pe multi...De unde si tencurile de scrisori anonime si defăimătoare trimise unor autorităti, de unde si abjectia unor turnătorii ordinare, de unde si potopul de controale menite să-i domolească obstinatia de a rămîne corect într-un veritabil serpentariu, de unde si campaniile de presă comandate de frustratii influenti, de unde si tentativele de maculare a numelui unei personalităti cum putine mai sunt de găsit azi, în tara românească, de unde si incalificabila demitere din functie de care maestrul a aflat din ziare, vara trecută...si, spre supărarea multora dintre aceia care acum mimează tristetea, îndrăznesc să scriu asta: de unde si inima rea din ultimele luni de viată, de unde și hotărârea de a pleca la vânătoare pe un ger de crăpau pietrele, de unde si infarctul...
Sunt absolut sigur: pentru ceea ce a lăsat în urma sa, pentru că a făcut ceea ce a făcut si pentru că a trăit cum a trăit, lui Ludovic Spiess i-a murit moartea!
România a pierdut o personalitate de primă mărime. Detractorii săi nu stiu încă nici ce au făcut, nici ce au pierdut. Mircea Bunea.
Sper ca cele expuse mai sus sa reprezinte si o lectie de viata pentru noi toti dar si un motiv de reflectie asupra propriului destin.
Cai Lun
Feb 6 2006, 02:55 PM
Da-mi voie sa te corectez, Rednorth. Tenorul a murit pe 29 ianuarie... Vestea este insa la fel de trista. Ludovic Spiess a fost unul dintre marii tenori cu care s-a putut lauda opera romaneasca. A avut o cariera muzicala de 20 de ani, care a inceput la Teatrul Muzical Brasov si s-a incheiat la Opera Romana. In urma cu ceva vreme primise titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Muzica.
Sa speram ca cei care vin pe urmele sale ne vor demonstra ca talentele romanesti nu s-au sfarsit nici in acest domeniu.
tchumatu
Feb 7 2006, 11:06 AM
Super topic, trebuie sa demonstram ca suporterii dinamovisti sunt cei mai inteligenti suporteri ai unei echipe romanesti!
Va fac si eu o recomandare (celor din Bucuresti doar, din pacate)
La Teatrul Foarte Mic, azi marti (07.02) si maine miercuri (08.02)
Piesa: madybaby.edu
De: Gianina Carbunariu
Regia: Gianina Carbunariu
Cu: Madalina Ghitescu, Razvan Oprea, Rolando Matsangos
madybaby.eduInvitatia e cu atat mai importanta cu cat doi dintre actori sunt dinamovisti
Cai Lun
Feb 7 2006, 01:24 PM
La postul de televiziune Realitatea TV, exista o rubrica denumita "Trecutul zilei de azi". Bravo lor pentru o asemenea initiativa, insa bravo si CNA-ului, care sta cu ochii pe ei si le sanctioneaza crasa incultura de care dau dovada uneori. Iata una dintre amenzile primite >>
In cazul postului Realitatea TV, somatia publica a fost adresata ca urmare a informatiilor incorecte difuzate in emisiunea Trecutul zilei de azi din data de 27 ianuarie. In aceasta emisiune, Wolfgang Amadeus Mozart a fost prezentat drept "celebru compozitor de muzica pentru pian si clavecin", in conditiile in care, la data respectiva, pianul nu era inventat, iar creatia marelui compozitor nu se reduce la doua instrumente muzicale. La aceeasi emisiune, Dante Alighieri a fost descris ca "autor al celebrelor piese de teatru Divina Comedie si Infernul" (celebrul poet florentin nefiind dramaturg, iar Infernul fiind o parte a trilogiei Divina Comedie). Of, mama ei de viata... Cum or fi ajuns aia respunsabili cu rubrica respectiva, ca eu daca ma duc acolo, zic ca au deja angajate cele mai mari "somitati" in domeniu?
alexyutza
Feb 7 2006, 01:47 PM
Kathleeen Rowling a venit in Romania !!
Faimoasa scriitoare Joannne Kathleen , autoarea celei mai bine vandute serii de carti pt copii , Harry Potter , a venit in aceasta saptamana in Romania pt a participa la evenimentul caritabil " Romania pt copii Europei " .
Actiunea a fost declansata inca din anul 2000 si este co-prezidata de Emma Nicholson , si in prezent , de catre prim - ministrul Calin Popescu Tariceanu , proiectul de caritate a fost initiat de Tiriac .
La acest eveniment , ce are in program si o cine pt strangesrea de fonduri , celebrea scriitoare , J.K Rowling va contribui cu o donatie de 10 copii din seria Harry Potter , avand autograful original . Valoarea lor este destul de mare , avand in vedere ca sunt doar cateva zeci semnate in original in lume .
Cai Lun
Feb 7 2006, 04:22 PM
Hm... asta e mai mult o moda, decat "o" cultura... L-as nota ca eveniment monden, mai degreaba..
alexyutza
Feb 7 2006, 04:29 PM
QUOTE(Cai Lun @ 7 Feb 2006, 18:22)

Hm... asta e mai mult o moda, decat "o" cultura... L-as nota ca eveniment monden, mai degreaba..
Mea coulpa..... nu aveam unde sa postezstirea asat si m-am gandit ca aici se incadreaza cel mai bine . M-am inselat ... atunci sa facem un topic nou " evenimente mondene" ?
Cai Lun
Feb 8 2006, 02:27 AM
De ce? E chiar asa de esential pentru dinamovisti sa stie ca "mama" lu' Harry Potter e venit sa ne doneze doneze niste carti cu autograf? Mondenul poate fi uneori si cultural. Insa, una peste alta, nu ai gresit prea mult. Si eu am de gand sa scriu aici unele lucruri care nu tin neaparat de arta si cultura. Cum ar fi:
Se intampla astazi...
*1859 - Are loc primirea entuziastă a lui Al. I. Cuza la Bucureşti şi este dată proclamaţia către ţară a domnului Principatelor Unite. [147 de ani de la Unirea "de facto" a Principatelor]
*1880 - Germania, Anglia şi Franţa recunosc independenţa de stat a României. [126 de ani de la independenta "de jure" a Romaniei]
Stiati ca...
- pe 8 februarie 1919 a avut loc primul zbor aerian comercial intre Paris si Londra
----------
Strict cultural insa, asta trebuie sa remarcam ca se implinesc 90 de ani de la aparitia Dadaismului, curentul cultural-artistic initiat de Tristan Tzara si al carui reprezentant de marca este [in pictura] Pablo Picasso.
Mai trebuie sa amintim [cum am putea omite?] ca astazi se implinesc 178 de ani de la nasterea marelui scriitor francez Jules Verne.
In alta ordine de idei, pentru cei care inca isi mai tocesc coatele pe bancile liceelor si prin laboratoarele de chimie, ar fi util sa retina ca astazi este si ziua de nastere a lui Dimitri Mendeleev.
...iar pentru comunisti si anticomunisti, astazi ar trebui sa comemoram decesul lui Ioan Gheorghe Maurer, care, pe langa faptul ca a fost comunist a fost un jurist respectabil, dar mai ales un om politic pe masura...
Cai Lun
Feb 9 2006, 03:10 AM
9 februaire.
Ar trebui sa amintim intai de toate cateva evenimente petrecute in trecutul zilei de azi:
- a murit Miklós Horthy
Astazi actorul Joe Pesci implineste 63 de ani!
Un eveniment de referinta pentru stiinta romaneasca ar fi cei 102 ani care se implinsec de la nasterea filosofului, sociologului şi economistului Mircea Vulcanescu.
Stric cultural nu prea avem cu ce ne lauda. Pentru amatori, maine Circul Globus incepe noul an cu traditionalele Gale. S-a ajuns la editia a 6-a! Daca va intereseaza o pieasa de teatru, puteti urmati la TN IL Caragiale, in sala Camil Petrescu, Anna Karenina. ...desigur ca ambele locatii sunt in Bucuresti.
alexyutza
Feb 9 2006, 10:08 PM
9 - 19 februarie : Festivalul International de film de la Berlin a ajuns la cea de-a 56 editie . Sase dintre filmele care s-au inscris deja vor fii premiere mondiale .
Cai Lun
Feb 9 2006, 10:11 PM
Astazi a inceput Festivalul de Film de la Berlin. Ediţia a 56-a a Berlinalei se va desfăşura între 9 şi 19 februarie şi va reuni 360 de filme din 56 de ţări. Romanii sunt si ei pe acolo. "Joyeux Noel" este una din productiile care se afla in concurs.
---
Am propus si un nou sondaj, ii rog pe cei care sunt in tema sa voteze si sa se si exprime in acea problema...
alexyutza
Feb 9 2006, 10:22 PM
Sambata, 10 februarie 2001
Doctor Honoris Causa pentru doua personalitati marcante ale Romaniei
Reprezentantii Universitatii "Aurel Vlaicu" au trait la cote maxime evenimentul
Primul eveniment de marca ce va ramane cu siguranta in amintirea suflarii academice aradene s-a petrecut, ieri, in aula "Iuliu Maniu" a Universitatii "Aurel Vlaicu". Evenimentul a adunat in impunatoarea sala oameni de marca ai municipiului si judetului, precum si invitati de seama. Momentul solemn a fost prilejuit de decernarea, pentru prima data, a titlului Doctor Honoris Causa, din partea Universitatii aradene pentru doua personalitati de marca ale culturii si stiintei romanesti. A fost un moment de reala sarbatoare, de traire intensa a tot ceea ce inseamna spiritualitate romaneasca, cel mai important moment pentru toti cei ce gandesc si respira pentru Universitatea "Aurel Vlaicu". In deachidere, corul Facultatii de Teologie a intonat imnuri de slava. Apoi, rectorul universitatii, prof. univ. dr. Lizica Mihut, s-a adresat celor de fata: "Pentru Universitatea noastra este un moment de plina afirmare academica. Este reconfortant sa traiesti acest moment alaturi de atatia oaspeti de seama. Salut toti oamenii de cultura, scriitori, actorii. De asemenea, sunt fericita ca au venit consilierii locali, carora le multumesc pentru sprijinul acordat pana acum si nadajduiesc speranta ca si pe viitor ne vor acorda sprijinul lor. Le multumesc aradenilor care au venit sa fie astazi alaturi de noi." Apoi, rectorul a citit hotararea senatului Universitatii, prin care se ofera titlul de Doctor Honoris Causa celor doua personalitati de marca ale culturii si stiintei romanesti, academicianul Marius Sala si prof. univ. dr. docent Ioan Tobosaru. Prof. univ. dr. Ileana Oancea, decanul Facultatii de Filologie-istorie in cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, a facut prezentarile celor doua personalitati, conchizand: "Avem rara sansa sa reunim doua personalitati reale ale invatamantului si cercetarii in cadrul unui asemenea eveniment. Eveniment care, sa nu uitam, se desfasoara intr-o tara aflata in plina tranzitie, o tara a valorilor rasturnate, o tara in care, iata, se pot organiza si evenimente fericite". Marius Sala este unul dintre membrii marcanti ai Academiei Romane, din anul 1984 directorul Institutului de lingvistica "Iorgu Iordan". A fost comisar pentru expozitiile romanesti de la Lisabona. Este membru al Academiei Europene, profesor asociat la Universitatile din Heidelberg, Monte Video si Paris. Preda, in momentul de fata, filologia comparata a limbilor romanice in cadrul Universitatii din Bucuresti, totodata fiind seful catedrei de limbi romanice din cadrul aceleiasi universitati. Este considerat cel mai mare lingvist post-decembrist; conducand cele mai multe manifestari lingvistice de pe hotare. Savantul, esteticianul de prima marime, dascalul de vocatie, prof. univ. dr. docent Ioan Tobosaru conduce doctorate pe problemele de estetica, teorie istoria cultelor. Este critic de arta, autorul unei opere monumentale in domeniul istoriei cultelor, o mare personalitate a lumii teatrale si cinematografice de la noi din tara. Fostii sai studenti l-au urmarit cu bucurie, au trait cu emotie momentul in care a primit titlul si l-au aplaudat cu caldura, in acest moment important vietii sale. A fost prezent primarul Aradului, recent intors dintr-o vizita in SUA. Acesta a tinut sa mentioneze ca acest titlu este onorant atat pentru cei care il primesc, cat si pentru orasul nostru, pentru ca, astfel, suntem promotorii unei vieti academice de cea mai inalta calitate.
................................................................................
.........................................................................
Patru detinuti isi expun tablourile in Sala Forum. Vernisajul s-a bucurat de o prezenta numeroasa
Joi dupa-amiaza, la Sala Forum a fost vernisata expozitia ce cuprinde tablouri realizate de patru detinuti din cadrul Penitenciarului Arad. Neasteptat de multa lume a tinut sa ia parte la acest eveniment organizat de Penitenciarul Arad - Serviciul de Reeducare, Casa de Cultura a Municipiului si Fundatia "Takacs". Cei patru pictori - Dan Parvulescu, Zoltan Koroshegyi, Sorin Ciumedean si Zoltan Markus - au fost si ei prezenti la acest eveniment. Absolut nimic nu aducea aminte de atmosfera unui loc de detentie, toti cei prezenti privindu-i pe cei patru pictori ca pe niste artisti ce-si cauta drumul si nu ca pe niste oameni ce ispasesc o pedeapsa. Poate pentru prima oara la un vernisaj, ziaristul si filosoful Lajos Notaros nu le-a adresat celor prezenti in sala consideratii pe marginea lucrarilor expuse. Nu au fost catalogate, inscrise, intr-un curent sau altul, ci au fost lasate, pur si simplu, sa fie privite. Lajos Notaros a adresat doua mtrebari: "De ce am venit noi aici? Pentru pictura sau pentru pictori?" Gandindu-se ca nu trebuie sa ne grabim cu raspunsurile, a lansat o supozitie: "Poate pentru o exprimare inedita a conditiei umane". Unul singur dintre cei patru pictori a recunoscut ca atunci cand picteaza in atelierul din Penitenciar se simte liber. Ceilalti trei au spus ca nici macar atunci nu pot uita ca sunt incarcerati. Primul dintre ei reuseste astfel, ori de cate ori se apuca de lucru in fata sevaletului, sa evadeze. "O evadare linistita, una care nu poate fi pedepsita de nici o lege din aceasta lume", a subliniat Lajos Notaros. Cei patru detinuti au sansa de a lucra sub indrumarea unuia dintre cele mai pitoresti personaje ale Aradului: pictorul Mihai Takacs - "un boem serios", dupa cum l-a caracterizat Lajos Notaros, "care picteaza asa cum respira". Colaborarea sa cu Penitenciarul Arad a inceput in anul 1999, cand comandantul Marin Bucur a imbratisat ideea lui Mihai Takacs: acesta dorea sa i se permita sa lucreze cu detinuti care au talent la pictura, tocmai pentru a le mai oferi o sansa si a le dezvalui si alte fatete, mult mai curate si mai bune, ale lumii in care traim. Astfel, Mihai Takacs a reusit ca impreuna cu "baietii sai" sa creeze in inima inchisorii un loc unde se respira alt aer, cel al libertatii de creatie.
................................................................................
...............................
Dacia 9 februarie - 15 februarie Lupta cu inaltimile - (SUA)
Muresul 9 februarie - 15 februarie Calea samuraiului - (SUA-FRA)
Arta 9 februarie - 15 februarie - Sala A Gladiatorul - (SUA)
Arta 9 februarie - 15 februarie - Sala B Turnatorul - (FRA)
--------------------------------------------------------------------------------
@Cai Lun : Ceva nu e in ordine . Eu am votat la primul sondaj in ziua in care ai creeat topicul , in al doilea sondaj ,nu am votat si imi apare ca am votat deja...

Cu mesajul asta chiar ai exagerat, sa stii. Altadata sa pui un link si va fi suficient. Asta insa numai daca este un eveniment important! Pe viitor sa fii mai atenta! Altfel am sa iau masuri...
COSMIN C
Feb 9 2006, 10:26 PM
Rostul acestui topic e sa dam copy paste de prin presa ?
Cai Lun
Feb 9 2006, 10:41 PM
Sper ca aici sa avem mesaje doar despre evenimentele culturale si artistice cu adevarat importante! Deci INSIST sa nu postati chiar
orice...
QUOTE(alexyutza @ 9 Feb 2006, 22:22)

@Cai Lun : Ceva nu e in ordine . Eu am votat la primul sondaj in ziua in care ai creeat topicul , in al doilea sondaj ,nu am votat si imi apare ca am votat deja...

S-a rezolvat.
Cai Lun
Feb 10 2006, 12:36 AM
Pe data de 10 februarie 1388 apare prima atestare documentara a orasului-cetate Suceava drept capitala a Moldovei.
Astazi actorul Victor Rebenciuc implineste 73 de ani! La multi ani maestre! ...chiar daca, probabil, nu ne vei citi urarea niciodata!..
Tot astazi comemoram decesul marelui scriitor si filozof francez, baron de la Bredez, Charles-Louis de Secondat.... adica Montesquieu..
Ca fapt divers: pe 10 februarie 1997, Supercalculatorul fabricat de IBM, Deep Blue, l-a învins intr-o partida de şah pe campionul mondial Garry Kasparov!...
Un eveniment istoric important > Inceputul regimului de autoritate monarhica impus de Regele Carol al II-lea [Dictatura Carlista]
Astazi este ultima zi in care puteti vizita in Timisoara, la Centrul Cultural German, expozitia turneului intrnational "Usi Deschise". Este aceiasi expozitie pe care ati putut-o vedea si in Cluj la finele anului trecut.
...si cam atat. Daca a mai prins cineva vreun pont care merita, va rog sa ma completati!
BaD-ReD-DoG
Feb 10 2006, 03:34 PM
Cai...Ce avea IBM`u ala in el...ma refer la HD, MhZ, Ram.....etc etc !
Cai Lun
Feb 10 2006, 03:44 PM
Pai ia afla tu si spune-ne si noua!...

Numai ca, dupa socoteala mea, acolo a fost mai mult meritul programului decat al dotarii hardware... nu?
BaD-ReD-DoG
Feb 10 2006, 03:50 PM
Asta cam asa e dar sunt curios ce avea calcu` ala in el !
Alkaid
Feb 10 2006, 03:55 PM
Max
Feb 10 2006, 04:05 PM

era destept ..bre!
BaD-ReD-DoG
Feb 10 2006, 04:10 PM
Am Intrat...Dar Nu Gasesc Ce Avea Calcu` In El !!!
Cai Lun
Feb 10 2006, 04:24 PM
Omu'... esti stresant! Dä un search pe google si nu mai bćzći atćta!
Cai Lun
Feb 13 2006, 01:14 AM
Reprere pentru 12 februarie >
- s-au nascut: Abraham Lincoln, Charles Darwin, Franco Zeffirelli, Dan Puric. [si bianco_rossa!

]
- a murit filozoful german Immanuel Kant
Repere pentru 13 februarie >
- s-a nascut Robbie Williams
----------------------------------
Incerc si eu marea cu degetul, poate avem dinamovisti prin Canada care nu stiu de site-ul acessta >>>
http://www.paginiromanesti.com/ <<< e interesant!
*
Pentru cei care au drum prin Bucuresti si mai au si timp de ceva vizite culturale, am o propunere exotica: Expoziţia: "Afinităţi şi întâlniri româno-braziliene". Poate fi vizitata la Muzeul National de istorie pana pe data de 1 martie 2006.
*
In cazul in care va intereseaza Galele Circului, iata si pretul biletelor > 50 RON (loja VIP), 45 RON (loja I), 40 RON (loja II), 30 RON (stal I), 25 RON (stal II), 20 RON (loja III), 17 RON (stal IV), 10 RON (grupuri)
Alkaid
Feb 13 2006, 01:26 PM
Pentru cinefili:
Retrospectiva celor mai bune 10 filme ale anului 2005
Asociaţia ESTENEST, Agenţia Champions şi Independenţa Film organizează
Retrospectiva celor mai bune 10 filme ale anului 2005 - ediţia a 6-a
17-23 februarie 2006
Cinema Europa, Bucureşti
Ca la fiecare început de an, din 2001 încoace, criticii şi ziariştii de cinema din România au fost invitaţi să voteze primele zece preferinţe, din filmele distribuite în sălile de cinema în anul precedent. În 2005 au fost distribuite 165 de filme - româneşti şi străine. După centralizarea voturilor, a rezultat următorul clasament final:
1. Moartea domnului Lăzărescu (RO); R. Cristi Puiu
2. Gegen die Wand / Cu capul înainte (DE-TR); R. Fatih Akin
3. The dreamers / Visătorii (IT-FR-UK); R. Bernardo Bertolucci
4. A History of Violence / Umbrele trecutului (US); R. David Cronenberg
5. Mar adentro / Marea dinlăuntru (ES-FR-IT); R. Alejandro Amenábar
6. The Constant Gardener / Prietenie absolută (DE-UK); R. Fernando Meirelles
7. Nói albínói / Nói albinosul (IS-DE-UK-DK); R. Dagur Kári
8. Sideways / In vino veritas (US); R. Alexander Payne
9. Closer / Ispita (US); R. Mike Nichols
10. El Maquinista / The Machinist / Maşinistul (ES); R. Brad Anderson
Programul Retrospectivei celor mai bune 10 filme ale anului 2005
17-23 februarie 2006
Cinema Europa (Calea Moşilor, nr. 127):
http://www.agenda.liternet.ro/articol.php?art=2433
Cai Lun
Feb 13 2006, 02:06 PM
Asa nu cred in vrajeala asta cu "Moartea Domnului Lazarescu"... s-a facut si in Romania un film dupa 'nspe mii de ani si gata! E cel mai bun!... Extraordinar!
Cai Lun
Feb 16 2006, 02:54 PM
Din pacate nu am reusit sa scriu cate ceva despre zilele precedente. O fac insa acum, cu scuzele de rigoare. Tin neaparat, pentru ca ziua de 14 februarie este ziua in care s-a inaugurat Ateneul Roman. S-au implinit 118 ani de la acest eveniment. [si 120 de la inceperea lucrarilor]. Celebra lozinca "dati un leu pentur Ateneu" a fost de fapt o subcriptie publica ce a stat la baza suportului financiar pentru ridicarea aceastei prestigioase cladiri. Planurile si schitele edificiului au fost realizate de arhitectul francez A Galeron.
Pe 14 februarie 1851 lua fiinta la Paris, sub indrumarea lui Nicolae Balcescu si C.A. Rosetti, Junimea Romana. O societate a studentilor romani aflati la studii in capitala Frantei.
Gil Dobrica este sarbatoritul zilei de 14 februarie. [A implinit 60 de ani! La multi ani, maestre!]
Un mare actor roman trecut in nefiinta ar fi implinit trei sferturi de veac pe 14 februarie: Octavian Cotescu.
Decese: Petru Maior, Grigore Vasiliu Birlic.
---------------
15 februarie este ziua UNITER. Uniunea Teatrelor serbeaza 16 ani de activitate.
S-au nascut: Galileo Galilei, Titu Maiorescu, Spiru Haret, Alexandru Bocanet, Iosif Sava.
---------------
Un singur reper pentru ziua de azi, 16 februarie: s-a nascut Bogdan Petriceicu Haşdeu.
Pana la sfarsitul saptamanii mai avem de mentionat doar cateva evenimente:
- sambata, 16 februarie se implinesc 460 de ani de la moartea lui Martin Luther, cel de la care a luat nastere in sanul bisericii crestine occidentale miscare religiasa protestanta.
- tot sambata comemoram 442 de ani de la moartea lui Michelangelo Bonarroti.
- 19 ianuarie este ziua nasterii lui Miron Costin [383 de ani de atunci].
- De asemenea, duminica sarbatorim 130 de ani de la nasterea unuia dintre cele mai mari nume ale artei si culturii romanesti: marele sculptor Constantin Brancusi.
- in aceiasi zi il sarbatorim si pe Marin Sorescu, scriitorul de la a carui nastere se implinesc 70 de ani.
Aceste date le voi afisa de acum saptamanal.
Cai Lun
Feb 22 2006, 10:14 PM
QUOTE(Cai Lun @ 16 Feb 2006, 14:54)

Aceste date le voi afisa de acum saptamanal.
Glumeam. Nu le mai afisez deloc. Istoria fiecarei zile o puteti gasi pe >>
http://ro.wikipedia.org <<
Cai Lun
Mar 2 2006, 10:03 PM
Nu stiu cat iau auzit de aceasta lucrare, insa este una de referinta in istoria romanilor. Se numeste Descriptio Moldaviae, este scrisa de Dimitrie Cantemir si a aparut acum exact 290 de ani...
MosIonRoata
Mar 3 2006, 02:13 AM
STIHURI ÎN STEMA MOLDOVEI
"Capul cel de buâr a hiarî vestitî,
Sămneadză putere ţărâi nesmintitú.
Pre câtu-i de mare hiara şi buiacî,
Coarnele-i păşune la pământ îş pleacî
De pre chip să vede buârul ce-i place
C-ar vrea-n toatî vremea să stea ţara-n pace
Domnul Duca vodî de la Domnul Hristos are
agiutoriu pre stemî şi ferinţî tare,
Vinstita Cruce şi-n ceas de năvalî
a lui Hristos Maică îi da sprijineală."
Mitropolitul Dosoftei, 1682
http://biblioteca.euroweb.ro/a1830.htmCe frumos se scria inaintevreme!
Azi, scrie unii vorbe desuchiate, zice ca e arta si
vine unii da la guvern de le mai da si premii!
Halal guvern!Sanatate!
Cai Lun
Mar 29 2006, 06:55 PM
A reinceput <<Doar o vorba S-ati mai spun>> cu George Pruteanu pe TVR1, inainte de Jurnalul de la 19:00!!
antisteaua
Mar 29 2006, 07:06 PM
Excelent. Ma bucur cand oamenii de cultura se manifesta cum stiu ei cel mai bine.
Cai Lun
May 30 2006, 06:09 PM
Iata un filmulet care ne invita sa ne mandrim cu apartenenta la spatiul... carpato-danubiano-pontic...
Cum ar fi lumea fara romani >>>
http://www.bolt.com/jjayjjay/video/1082885
Cai Lun
Jun 18 2006, 02:12 PM
A murit nemuritorul Gica Petrescu... Dumnezeu sa-l ierte!