--------------
Am sa incep eu. Cu o teorie despre "cazul" Alexa. Iat-o:
Probabil ca acesta este primul transfer cu care se poate intr-adevar lauda o echipa romaneasca in ultimii ...multi ani. Consider ca am dat o lovitura, ca am reusit sa schimbam cursul banilor... daca e sa continui as spune ca am facut chiar o afacere!.. Cu siguranta am platit pentru el mai putin decat am luat. Daca Netoiu este cel care trebuie laudat.. ramane de vazut.
Eu zic altceva. Ati bagat de seama cine a platit rezilierea? ALEXA! Deci Alexa, din banii lui, si-a platit rezilierea...
Asa stand lucrurile haideti sa reluam putin desfasuratorul. Alexa spunea ca el vine la Dinamo doar cand va veni Netoiu dupa el in China ca sa aduca banii. Acum au spus ca el a negociat si ca el a platit, in timp ce Netoiu [si Becali] doar l-au sprijinit [?!]. Prin urmare... ramene o veriga lipsa... ce a cautat Netoiu in China?
Totul ar fi OK, insa nu inteleg de ce se baga Alexa atat de adanc in treaba asta! Varianta logica pentru toata lumea a fost aruncata in vant inca dinaintea demararii tratativeelor. Dupa cum probabil mai tineti minte, s-a spus ceva de genul: "sa trimita banii in cont si Alexa devine jucatorul lui Dinamo." Deci nu era nevoie de nici o deplasare in China pentru a se face transferul. Se putea foarte bine ca Alexa sa-si plateasca tot de la el rezilierea si atunci, sa isi faca bagajele si sa vina sa incheie un nou contract cu Dinamo. Si atunci:
- De ce Alexa nu avea bani atunci, dar acum a avut?
- Cum a plecat Netoiu fara bani in China?
- De ce Chihaia nu a tratat cu nici un club transferul? [VREAU NUME!]
- De ce tratativele pentru Alexa s-au purtat abia dupa ce Netoiu a vizitat ambasada noastra?
- ...si apropo... in calitate de CE are Netoiu drept de semnatura la Dinamo, in conditiile in care el este doar actionar? [Inca mai aplicam legea "care apuca"?]
Am putea raspunde in felul urmator:
- Bineinteles ca un jucator care nu a fost platit de cateeva luni nu avea o asemenea suma de bani.
- Bineinteles ca Netoiu a plecat cu tot cu bani in China.
- Cum era sa fie vandut Chihaia in China, cand el nu a mai jucat de acum 2 ani? Cine sa il cumpere si cu ce suma? Cine sa il imprumute si pentru ce? Ramane varianta monedei de schimb, care insa a fost infirmata de Netoiu. E clar ca Chihaia nu a avut nici o treaba cu nici o grupare chineza. Sa fi fost el pus la adapost de anumite interese din tara? Evident ca nu ai ce si pe cine sa ofertezi, atata timp cat jucatorul si proprietarul sau nu sunt acasa, nu?
- "Asia este zona lui Netoiu", zicea cineva... ma intreb daca se referea doar la fotbal... Si ma mai intreb de ce a negoiat Alexa.. nu cumva Netoiu avea alta treaba? Poate ca era ocupat sa ii faca rost de cei 300.000...
- Netoiu era proprietarul jucatorului... asta o stim. Dar daca Alexa isi platea rezilierea in contul propriu [avea tot dreptul!] atunci cine ar fi fost proprietarul? Pai el insusi, nu? Asta inseamna ca Netoiu ramanea cu buza umflata. Nu ar fi fost tentanta ideea pentru Alexa? Ca doar nu ii era rusine?! Bun, sa zicem ca imputernicirea din partea clubului se putea obtine Netoiu si probabil chiar s-a obtinut. Atunci, daca Dinamo este cea care apare ca parte implicata in contract, cum putea Alexa sa mai stea la negocieri? Se negociaza intre proprietar si client, nu intre proprietar si.. marfa!
Asa stand lucrurile... ajungem sa ne dam seama cata ata alba se vede pe la cusaturile acestei afaceri.. si cate carari intotrochiate pleaca din Stefan cel Mare cu destinatia China... si retur. Un ultim element al teoriei mele este legat de castigatorii acestei afaceri. Principala beneficiara a acesteia este imaginea clubului. E clar ca transferul lui alexa inseamna cea mai puternic luvitura de imagine data in fotbalul romanesc in aceasta iarna. Deasupra acestei imagin mai pluteste "selenic" si umbra lui Becali... care isi contureaza la sfarsitul campaniei de transferari un mare plus, la toate capitolele. De asemenea jucatorul, devenit acum un idol, este si el pe val. Suporterii il aplauda si il respecta pe cel care s-a transfera cu banii lui la Dinamo. Financiar insa, trebuie sa existe un castigator, dar si un perdant. Presupun ca toata lumea este de acord cu faptul ca Gigi Netoiu a facut o afacere pe cinste. De asemenea mai presupun si ca nu exista nimeni care sa isi imagineze ca chinezii au ramas cu buza umflata. In consecinta, cine are de pierdut? Pai cine a ramas nementionat! Si cine altcineva sa fie, decat clubul Dinamo! De ce? Pai simplu. Netoiu a luat bani cu el dar nu a platit. A "platit" Alexa cu "banii lui". Dar banii au fost deja virati de club... in contul lui.....
Daca se reusea ceva [din greseala] cu Chihaia, atunci banii de pe Chihaia compensau. Asa, a trebuit "sa scoata Alexa din buzunar" 300.000... si ca sa nu iasa contul lui.....
Asta e teoria mea.... acu'... ziceti si voi... fabulez bine?