Hai sa ne gandim la urmatoarele:
- De cate locuri avem nevoie (cu adevarat), astfel incat sa nu bata vantul pe stadion la meciurile din campionat? Media de spectatori este 5,000 cu indulgent, deci nu cred ca un stadion de 30-40.000 locuri ne-ar aranja prea mult. Probabil ca 25,000 ar fi o cifra mai realista, mai ales daca se mentina prezenta locatie din St. cel Mare.
- Care ar fi locatia cea mai potrivita pentru un (nou) stadion? Desigur, prezenta locatie ar fi foarte potrivita, pana la urma aici este istoria noastra, dar stim cu totii ca stadionul/complexul se afla in proprietatea statului si va fi greu sa se urneasca vreun proiect prea curand. Ce variante ar exista:
a. Construirea unui stadion nou la marginea bucurestiului. AVANTAJE: clubul ar putea fi proprietarul stadionului, costuri de constructie mai mici (terenul este (inca) ieftin / costurile legate de construirea stadionului ar fi mai mici acces mai facil al camioanelor de mare tonaj). O zona interesanta ar putea fi marginea Pantelimonului, mai ales ca zona este populate cu multi dinamovisti si am avea mai multi spectatori la meciuri decat in prezent. DEZAVANTAJE: (in cazul in care zona nu are o infrastructura ok) accesul publicului ar fi mai dificil. Stadionul nu ar putea fi exploatat la maxim in zilele in care nu sunt meciuri (vezi vedea imediat cum). Nu ar fi exclusa luare in calcul a constructiei unui nou stadion impreuna cu concitadinii de la Rapid, care nu detin in prezent un stadion omologat pentru CL.
b. Construirea unui nou stadion in cadrul complexului Dinamo. Teren exista sufficient, cred ca sunt zeci de hectare. O solutie interesanta ar fi concesionarea pe x zeci de ani a intregului complex unui dezvoltator imobiliar, care sa realizeze un proiect mixt complex sportiv-spatiu birouri (de ex. Santiago Bernabeu are in exteriorul tribunelor spatii birouri). AVANTAJE: Se poate construi un super-stadion, pentru ca orice dezvoltator ar obtine finantare din partea bancilor/ fondurilor de investii pentru un astfel de proiect, mai ales daca sursa de rambursare a finantarii ar reprezenta-o veniturile obtinute din inchirierea spatiilor comerciale (sa nu uitam ca vorbim de central bucurestiului, unde mp de spatii birouri se poate inchiria cu 18-20 euro/luna; inmultiti cu cateva zeci/sute de mii de mp si calculati cat se poate obtine pe luna!!).
c. Modernizarea prezentului stadion. Solutia nu este prea grozava, cred ca ar fi greu sa se renunta la pista de atletism care ne enerveaza pe toti si sa se traga (cum??) tribunele mai aproape de gazon. In plus, stadionul are o vechime destul de mare, deci ar trebuiluate in calcul si cheltuieli de consolidare care in unele cazuri depasesc chiar construirea unui stadion nou
- Cat costa (cu adevarat) construirea unui stadion nou, de la 0? Aici depinde de zona in care se amplaseaza, de proiect etc. Oricum, probabil ca fara 20-25 de milioane de euro nu sepoate discuta (sa nu uitam si de terenul aferent, iar pretul / mp la marginea Bucurestiului nu coboara sub 100 eur).
- Cum ar trebui sa arate noul stadion? Cred ca fiecare dintre noi are cate o idée in privinta arhitecturii. Le putem completa consultand www.worldstadiums.com . Personal, as prefera un stadion mai mic (25-27.000), dar cu o arhitectura SF.
- Cat dureaza construirea unui stadion? Daca exista fonduri, cred ca nu ar dura mai mult de 1 an . Dar trebuie sa tinem cont si de identificarea/cumpararea terenului (care ar putea dura ceva luni) si de faptul ca obtinerea autorizatiilor de constructie dureaza pana la cateva luni, deci 2 ani este un termen realist.
- Care ar putea fi sursa fondurilor? Depinde de varianta de construire aleasa. Personal, o agreez cel mai mult pe cea in care un dezvoltator ar prelua complexul Dinamo.
- Cum ar putea fi recuperata investitia? Cea mai viabila varianta mi se pare cea in care recuperarea investitie s-ar face din surse de venituri sigure, independente de activitatea sportiva.
- Ce variante viabile avem in acest moment pentru (speram) participarea noastra in CL? Tot pe site-ul care prezinta stadioanele lumii putem identifica ceva solutii:
http://www.worldstadiums.com/europe/maps/europe.shtml . Ca dinamovist, va fi rusinos sa jucam pe Ghencea, dar ca roman cred ca va fi mai rusinos sa nu jucam in Romania. Analizand la rece, a juca pe Ghencea nu pare totusi o varianta foarte rea, aste pentru ca, pana la urma, Ghencea este un simplu stadion construit pe vremea comunismului, care apartine, ca si Dinamo, Rapid etc Statului roman si cred ca financiar este mai bine ca Romania sa beneficieze de particparea noastra in CL, ci nu vreun club din afara tarii. In acelasi timp, ar fi extrem de JENANT ca supoirterii dinamovisti sa nu isi poata vedea echipa in CL, avand in vedere ca nu toti isi pot permite o deplasare la mii de km. Daca totusi va trebui sa mergem in afara tarii, cred ca managerii clubului ar trebui sa se orienteze catre locatii aflate in vecinatatea tarii, unde sa putem ajunge in catev aore cu masinile/autocarele: Bulgaria (Burgas are un stadion nou construit), Ucraina, Ungaria, poate chiar si Bosnia (unde am avea avantajul ca publicul il va sustine pe proaspat transferatul de la Pandurii). Mai jos sunt cateva linkuri in spiritul celor discutate:
-
http://www.worldstadiums.com/stadium_pictu...ftokhimik.shtml -
http://www.worldstadiums.com/stadium_pictu...yuvileiny.shtml -
http://www.worldstadiums.com/stadium_pictu...st_ujpest.shtml-
http://www.worldstadiums.com/stadium_pictu...vo_kosevo.shtml - Cum am putea noi, ca suporteri, sa facem cunoscute actionarilor ideile / propunerile noastre in privinta celor discutate pana acum? Cel mai indicat ar fi sa transmitem ideile noastre in mod oficial o scrisoare in atentia clubului sau prin canale media. Nu in ultimul rand, cand vom fi siguri de participarea noastra in CL (maxim in etapa 25..sper), putem lasa stadionul gol la meciurile de acasa, ca sa inteleaga cum vor fi sustinuti in CL..
Sper ca actionarii clubului nostru sa isi depaseasca conditia de fani-manele / dansatori-pe-mese la 2 cocosi / autori de declaratii infatuate non-conforme cu statutul de conducatori ai unui club european si, in orgoliul lor, sa lase in urma lor un stadion pentru care sa ii pomeneasca generatii intregi de dinamovisti.