Interviu cu leaderul fostului grup torinez Ragazzi della Maratona
1.Salut si multumesc ca ai acceptat acest interviu.Te poti prezenta in doua cuvinte ?
Am 33 de ani si ma pot defini ca responsabil al grupului adica cel ce apare in prim plan oricare ar fi circumstantele.
2.Cand si cum s-a nascut grupul Ragazzi della Maratona ?
RDM a luat fiinta pe 18 septembrie 1985 ,iar bannerul de 50 de metri a aparut pentru prima data la meciul Torino –Panathiniakos in Balconata inferiore al vechiului Stadio Comunale.
Grupul s-a format dintr-o uniune a elementelor ce facusera parte din Ultras Granata si din grupurile existente pe atunci Fedayn si Brigate.Dorinta noastra comuna era de a crea intr-un timp scurt ceva inedit chiar daca acest lucru era foarte greu.
3.Cei care cunosc cat de cat Il Calcio si peluzele din Italia stiu ca ,clubul din Torino si Curva Maratona au o mentalitate si o maniera de a-si sustine echipa foarte bine precizate(lupta, curaj,sacrificiu…valorile simbolului « Il Toro »)
Ne poti spune mai multe referitor la aceste aspecte (daca se poate si cu exemple).Este o reputatie indreptatita,sau face parte dintr-un mit ?
Nu ,nu este un mit pentru ca suporterii lui Toro au ca si caracteristica principala lupta cu greutatile si cu suferinta.Legaturile ce ne unesc la Torino sunt intra-adevar speciale :nu prea pot fi explicate in cuvinte caci noi traim cu amintirea tuturor suferintelor si tragediilor ce au marcat istoria clubului nostru : Superga (teribilul acdident de avion in care a pierit toata echipa in 1949),Meroni,trecand pe la Ferrini …trecutul nostru ne-a facut sa ne atasam pentru vecie de aceasta legenda.
4.Cum au fost primiti membri RDM in peluza la crearea grupului ?A fost simplu sa obtineti respectul celorlalti ?
Nu ..nu a fost simplu deloc.Pnetru a castiga respect si consideratie a fost nevoie de multa munca si de implicare constanta.Dar pe parcurs gratie cresterii atat ca numar cat si ca si calitate a membrilor ,lucrurile s-au ameliorat.
5.Care au fost grupurile prietene ale voastre ?
Amicitiile si rivalitatile ex-RDM au fost mereu aceleasi cu cele ale Maratonei chiar daca unele dintre ele au fost traite mai intens decat celelalte (de referinta sunt amicitiile cu Fiorentina,Genoa si Reggina ).
6.Cum a luat nastere amicitia cu Brigade Sud Nice ?Chiar daca RDM s-a deizolvat continuati sa veniti la Nice ?
Amicitia cu BSN este una dintre cele mai frumoase realizari ale RDM din ultimii ani.
Legaturile le-am format cu ocazia deselor vizite pe care membri marcanti ai BSN le faceau la meciurile lui Toro.Mai tarziu am inceput sa le intoarcem vizitele.Am impartit impreuna si bune si rele…Am facut o gramada de deplasari si ne-am confruntat viziunile despre miscarea ultras atat cea italiana cat si cea franceza.
Cu timpul s-au legat prietenii solide si adevarate care merg mai departe de incinta unui stadion si in ciuda faptului ca noi nu mai existam legaturile contiuna chiar daca ne vedem cu o frecventa mult mai redusa.
7.2003…anul desfiintarii grupului.Dupa atatia ani in slujba fenomenului ,ati disparut.Ne poti da cateva detalii asupra circumstantelor ce v-au facut sa luati aceasta decizie ?Ne poti spune care este situatia celor din ex-Ragazzi in Curva Maratona ?
Noi ne-am distins dintotdeauna prin valorile pe care vechii ultrasi ni le-au transmis in peluza si care ne-au permis sa tinem capul sus ,mandri de idealurile nostre.
Pierdera bannerului chiar si intr-un mod infam cum a fost cazul la noi ne-a obligat sa ne supunem regulilor tacite si nescrise ale adevaratului spirit ultras.
Chiar daca tristetea a fost imensa am decis sa respectam legile lumii careia i-am apartinut cu toata fiinta noastra.In ceea ce priveste situatia actuala in peluza …Noi ne-am conservat coerenta,principiile chiar daca istoria nostra a incetat cu RDM si nu vom mai apartine niciodata nici unui grup.
8.Chiar daca nu se pot face comparatii simpliste ce crezi tu de scena ultras italiana de azi comparativ cu cea din trecut ?Ti se pare ca acum miscarea este mult mai matura ?
Scena ultra din Italia nu poate fi disociata de societatea moderna.Erau timpuri cand erai ultra pentru ca aveai baza niste valori care iti erau transmise de catre vechii ultrasi.Astazi insa sa fii ultras este mai mult o moda ,un fel de pasarela pentru tinerii care cred ca daca au o esarfa la gat si apartin unui grup ultras sunt extrem de importanti chiar daca nu au decat o idee vaga a ceea ce inseamna ultras cu adevarat.
Pentru a fi mai clar,miscarea duce lipsa de idealuri si de oameni care sa pastreze intacte principiile de baza ale culturii ultra si mai mult …sa o faca sa progreseze.
9.Mai multe tifoserii (printre care si Atalantinii) au adoptat de mai multi ani o pozitie extrem de dura vis-à-vis de utilizarea armelor (si in special a cutitelor) in confruntarile ultras.Ce parere ai tu despre acest lucru ?
Crezi intr-o miscare « curata » ?Crezi ca este un obiectiv realizabil sau ramane la stadiul de vis ?
A vedea o miscare curata va ramane un vis atata timp cat nu va lua nimeni atitudine.Chiar daca principiile unui grup pot fi bune nu poti controla masele intotdeauna.Problema « cani-sciolti » (un fel de independenti ultra-violenti si incontrolabili) este o problema cu care se confrunta aproape toate peluzele in Italia.
10.In ceea ce priveste politizarea peluzelor italiene …vazut din afara s-ar parea ca au fost 3 faze distincte :
-prima faza intre anii 70 si 80 timp in care au aparut mai multe grupuri politizate(in acele vremuri multe grupuri erau de stanga,chiar daca Ascoli,Verona,Inter erau pozitionate catre extrema dreapta )
-a doua faza intre sfarsitul anilor 80 si sfarsitul anilor 90 unde putem asista la un soi de disparitie a politicului din peluze.
- a treia faza ,in ultimii ani unde constatam o reintoarcere in forta a grupurilor ultra-politizate.
Esti de acord cu aceasta analiza sau chestiile sunt altfel decat le vedem noi ?
Politica a fost mereu prezenta in tribune.Peluzele care chiar au facut politica sunt istorice si le cunoaste toata lumea.Acestea insa s-au multiplicat in decursul timpului.
Pozitia noastra a fost intoteauna clara : politica trebuie sa ramana in afara stadionului. Singurele motive care justifica prezenta la stadion trebuie sa fie Grupul si Echipa.
11.Ce stii despre ultrasii francezi ?Ti se pare ca au progresat sau suntem o tara indepartata de adevarata mentalitate ultra ?
De cand am inceput sa frecventam meciurile lui Nice am reusit sa ne apropiem de niste realitati care pana atunci ne erau necunoscute.Trebuie sa spun ca am fost literalmente surprins.Parca traiam vremurile cand se nastea fenomenul ultras in Italia.
12.Hai sa vorbim un pic de Squadra Azzura : o sustineti la Torino sau ati adoptat aceeasi atitudine ca si a fratilor vostri de la Fiorentina dupa chestia cu Mattarese (presedintele federatiei care a avut un conflict important cu cei de la Fiorentina) de a nu sustine echipa nationala ?
Noi cei de la Toro n-am fost niciodata pasionati de echipa nationala din cauza faptului ca mai mereu a fost plina de juventini.
13.Toata lumea a putut constata ca Delle Alpi este o adevarata calamitate in ceea ce priveste coregrafiile(fie ele granata sau bianconero).Se vorbeste despre intarcerea torinezilor (AC Torino) pe vechiul Comunale unde au fost scrise cele mai glorioase pagini din istoria voastra.
Comunale este templul granata unde s-au nascut toate grupurile care exista si in prezent in peluza Maratona si unde echipa noastra ne-a daruit bucurii imense.
Aceasta intoarcere este o bucurie imensa si va marca cu siguranta o revenire in masa a poporului granata la stadion.